Wat is de beste virusscanner 2020? – Informatie en testresultaten

Wat is de beste virusscanner “Wat is de beste virusscanner?” of “Welke antivirus-software kan ik het beste gebruiken?” zijn vragen die ik als beveiligingsadviseur regelmatig te horen krijg. In dit artikel leg ik uit hoe je de computer het beste kan beveiligen en welke antivirus-software je daarvoor (minimaal) nodig hebt. Daarnaast beschrijf ik uitgebreid de verschillende soorten virusscanners die verkrijgbaar zijn. Waarbij ik ook de voornaamste verschillen tussen gratis virusscanners en de betaalde beveiligingsoplossingen zal toelichten.

Door het enorme aanbod maar ook de diversiteit aan beveiligingssoftware is het soms lastig een weloverwogen keuze te maken. Het is dus helemaal niet vreemd dat je als eerste via internet op speurtocht gaat naar de “beste virusscanner”. Testresultaten en reviews van (gratis) virusscanners en andere beveiligingspakketten gaat vergelijken voordat je iets installeert of koopt. Helaas is het vaak zo dat de hoeveelheid beschikbare informatie het er ook niet overzichtelijker op maakt. Daarom heb ik op deze pagina belangrijkste informatie samengevat zodat je snel een keuze kan maken.


  • Installeer altijd maar één virusscanner, internet security of uitgebreider beveiligingspakket.Computerbeveiliging
  • Gebruik een firewall, die van Windows of een alternatief dat ook de uitgaande verbindingen controleert.
  • Gebruik een second-opinion malwarescanner met bij voorkeur real-time bescherming als aanvulling.
  • Combineren van beveiligingssoftware is mogelijk, maar enkel met software die daarvoor geschikt is.

Wat is de best geteste virusscanner?

Diverse testorganen voeren jaarlijks meerdere uitgebreide tests uit en selecteren daaruit de beste virusscanner. Ook de Consumentenbond voert jaarlijks één of meerdere tests uit en geeft deze het predicaat “beste koop” of beste keus”. Doordat deze testen alleen toegankelijk zijn voor leden heb ik de testresultaten van verschillende testorganen hieronder samengevat in een overzichtelijke tabel.

Virusscanners vergelijken

Voordat je een virusscanner gaat installeren wil je natuurlijk weten wat op dat moment de beste virusscanner is? Als thuisgebruiker is het enorm lastig en zeker niet efficiënt om alle beschikbare beveiligingssoftware zelf te testen en te vergelijken. Gelukkig zijn er gerenommeerde testorganen zoals bijvoorbeeld AV-Test, AV-Comparatives en Virus Bulletin. Deze bedrijven nemen met regelmaat diverse beveiligingspakketten onder de loep. Er wordt onder andere gekeken naar de geboden bescherming, maar naar de functionaliteit, het gebruikersgemak en systeemimpact.

Aan de hand van de verstrekte informatie kan je een goed beeld krijgen van de plus- en minpunten van de verschillende beveiligingspakketten. Hoe deze scoren op het detecteren van kwaadaardige software en het bieden van de pro-actieve bescherming. Uiteraard is ook de systeembelasting erg belangrijk. Je wilt immers niet een virusscanner die het systeem enorm vertraagt. Wanneer je dergelijke testen op langere termijn volgt, kan er een goede inschatting gemaakt worden van de betere virusscanners. Mede op basis van persoonlijke voorkeur kan je hieruit de virusscanner kiezen die het beste bij je past.

Wat is de beste virusscanner 2017

Wat is kenmerkend voor de beste virusscanner?

Het meest belangrijke aspect is natuurlijk de pro-actieve bescherming. Vooral vanaf het moment dat er nieuwe (nog) onbekende malware “Zero-Day bedreigingen” verschijnen tot het moment van detectie is natuurlijk ontzettend belangrijk. Vroeger waren virusdefinities voor het detecteren van malware de voornaamste basis, vandaar dat het up-to-date houden van de virusscanner uitermate belangrijk is. Tegenwoordig gebruiken alle beveiligingspakketten aanvullende technologieën om zo snel mogelijk nieuwe bedreigingen te kunnen detecteren.

  • Bestandsreputatiesystemen (cloud-technologieën) om goede en kwaadaardige software snel te kunnen onderscheiden.
  • Heuristische detectie-methoden om bekende technieken gebruikt door malware te detecteren.
  • Bestands- en gedragsbewaking waarbij er real-time “on-access” controle is bij het uitvoeren en openen van bestanden.
  • Anti-Exploit en Anti-Script functionaliteiten die bijvoorbeeld misbruik van kwetsbaarheden voorkomen.

Vooral de frequentie waarop de beveiligingssoftware updates krijgt is uitermate belangrijk ten opzichte van de uiteindelijke geboden bescherming. Bij een virusscanner die eenmaal per dag automatische updates ontvangt is de kans aanzienlijk groter dat deze nieuwe bedreigingen zal missen dan bij een virusscanner die bijvoorbeeld ieder uur updates krijgt. Eigenlijk kunnen we dus stellen dat de beste virusscanner meerdere updates per dag krijgt. Maar ook gebruik maakt van diverse technologieën om nieuwe malware snel te kunnen detecteren.

Welke antivirus-software heb je minimaal nodig?

Voor het beveiligen van de computer heb je minimaal een virusscanner nodig. Dat weet ook Microsoft, vandaar dat Windows 8 en 10 al een ingebouwde virusscanner hebben. Maar Windows Defender is zeker niet de beste virusscanner en kan je eigenlijk ook niet volledig op vertrouwen. Het is dus heel verstandig om deze te vervangen voor andere maar ook betere antivirus-software.

Let op! Installeer nooit meer dan één virusscanner. Doordat deze elkaar continu controleren kan dat voor vervelende conflicten zorgen. Ook zal het de computer onnodig vertragen en kan het de uiteindelijke bescherming nadelig beïnvloeden.

Op de vraag “Is alleen een virusscanner voldoende?” kunnen we met “Ja en Nee” antwoorden. In principe is dit geheel afhankelijk van de gebruikte beveiligingssoftware. Gebruik je bijvoorbeeld een gratis virusscanner dan zullen de functionaliteiten in vergelijking met betaalde software beperkt zijn en in dergelijke gevallen kan alleen een virusscanner niet voldoende zijn.

Het combineren van beveiligingssoftware die elkaar aanvullen kan dan noodzakelijk zijn. Hierbij moet je dan denken aan een speciale beveiliging voor het internetbankieren en online winkelen. Of malwarescanners waarmee je handmatig de computer kan scannen. De meeste gratis virusscanners hebben geen ingebouwde firewall. Dan is het installeren van een softwarematige firewall als vervanging voor die van Windows gewoon mogelijk. Verder is het natuurlijk niet alleen de virusscanner die verantwoordelijk is voor de uiteindelijke beveiliging.

Gratis of betaalde virusscanner?

De goedkoopste en vaak meest voor de hand liggende keuze is het installeren van een gratis virusscanner. Als het niet bevalt ben je niet gebonden aan een licentie of een abonnement voor meerdere computers. Je installeert gewoonweg een andere virusscanner die gratis is en wellicht wel aan je wensen voldoet.

Als we kijken naar de basisbescherming doen de gratis en betaalde beveiligingspakketten exact hetzelfde. En dat is virussen en andere schadelijke software (malware) buiten de deur houden. Het is wel zo dat veel computergebruikers twijfelen over de kwaliteit en zich terecht afvragen of de gratis te gebruiken antivirus-software wel voldoende bescherming biedt. Ondanks dat gratis virusscanners in het algemeen niet slechter presteren kleven er wel nadelen aan.

  • Gratis virusscanners maken volop reclame voor betaalde beveiligingsoplossingen. (Menig computer gebruiker ervaart dat als irritante reclame)
  • De beperkte functionaliteit kan van invloed zijn op de algehele beveiliging. (Gratis virusscanners missen soms essentiële beveiligingsonderdelen)
  • Gratis virusscanners vaak een uitgeklede versie van de betaalde variant.
  • Het kan zijn dat een gratis virusscanner minder frequent updates van de virusdefinities krijgt.
  • Je hebt vaak geen recht op ondersteuning van de antivirusfabrikant. (Je bent dus aangewezen op webcare via social media of een computerforum)
  • Houd er rekening mee dat je betaalt met privacygevoelige informatie. (Je surfgedrag en andere gegevens kunnen deels anoniem gebruikt worden)

Virusscanners en internet security software wat is het verschil?

Het grootste verschillen tussen virusscanners en internet security software zit hem in de aanwezige functionaliteiten. Een virusscanner kunnen we dan eigenlijk ook wel zien als een basis-beveiliging. Al zal een virusscanner natuurlijk niet alleen bescherming bieden tegen virussen. De naamgeving dan ook redelijk verwarrend te noemen. Een virusscanner biedt gewoon bescherming tegen alle vormen van malware. Al kan het voorkomen dat een bepaalde gratis virusscanner niet is uitgerust met een specifieke functie voor het detecteren van rootkits.

Wat betreft internet security software bevat deze in tegenstelling tot een virusscanner vaak een ingebouwde firewall. Of aanvullende functionaliteiten zoals de mogelijkheid tot het versleutelen van bestanden, ouderlijk toezicht en back-up functies. De keuze tussen een virusscanner of een internet security pakket is dan vooral afhankelijk van welke functies je wel en niet gaat gebruiken.

Wat is nu de beste virusscanner?

Concluderend kunnen we samenvatten dat de “beste virusscanner” bepaald wordt door diverse factoren. Het belangrijkste aspect is de geboden beveiliging op langere termijn, en de resultaten van de virusscanner-tests. Maar ook de persoonlijke voorkeur en gebruikersgemak spelen daar met mee. Het is dus eigenlijk lastig om bepaalde beveiligingspakketten als beste virusscanner te beoordelen. Dit komt mede doordat de meeste bekende gratis virusscanners qua beveiliging niet zo heel ver uit elkaar liggen.