De beste beveiligingssoftware voor uw computer

BeveiligingssoftwareVoor het beveiligen van uw computer is er een zeer ruim aanbod aan beveiligingssoftware beschikbaar,maar wat is nu de beste beveiligingssoftware voor uw computer? Er zijn immers heel veel concurrerende antivirusfabrikanten die allemaal min of meer hetzelfde aanbieden – uiteenlopend van gratis tot betaalde software, die allemaal beloven uw computer zo goed mogelijk te beschermen tegen malware. Op deze pagina leest u alles over het beveiligen van uw computer.

Jaren terug bestond het aanbod van beveiligingssoftware voornamelijk uit virusscanners, en anti-spyware en adware software waarmee u uw computer kon beveiligen. Tegenwoordig, mede door de enorme toename van schadelijke software worden de verschillende beveiligingspakketten steeds geavanceerder en zijn er allerhande aanvullende programma’s om de beveiliging van de computer te optimaliseren. Als we spreken over beveiligingssoftware dan is de gratis virusscanner, of de betaalde varianten daarvan het meest bekend, in de volksmond wordt immers nog altijd gesproken over virusscanners, terwijl we dan eigenlijk spreken over anti-malwaresoftware.

De tijd dat virusscanners enkel en alleen bescherming boden tegen virussen is natuurlijk allang voorbij. Het zijn immers complete anti-malwareprogramma’s geworden die ook bescherming bieden tegen alle andere vormen van schadelijke software in de categorie malware. Pro-actieve bescherming is dan ook een heel belangrijk aspect, en hiervoor worden er steeds nieuwe technologieën ontwikkelt en aanvullende software die u kunt gebruiken om zo de algehele beveiliging van de computer te optimaliseren. Denk hierbij aan software wat speciaal bedoeld is voor extra beveiliging bij het internetbankieren en online winkelen, of software wat misbruik van kwetsbaarheden moet voorkomen.

Verschil tussen anti-virus en anti-malwaresoftware?

De gebruikte terminologie is soms erg verwarrend, dit komt mede doordat de benamingen van verschillende beveiligingssoftware tegenstrijdig zijn. In principe is een virusscanner ook gewoon een anti-malware-programma en biedt het ook bescherming tegen adware, spyware, rootkits, Trojaanse paarden, wormen en alle vormen van malware. Het is dus zeker niet zo dat een virusscanner alleen bescherming biedt tegen virussen.

We spreken dus eigenlijk over anti-malware-software, maar beveiligingssoftware wat de naam “Anti-Malware” gebruikt is niet direct altijd een volwaardig beveiligingspakket. Zo is bijvoorbeeld Malwarebytes Anti-Malware een aanvullende malwarescanner en bedoeld om naast andere beveiligingssoftware te gebruiken, en dus geen volwaardige beveiligingssoftware. Emsisoft Anti-Malware is daarentegen bijvoorbeeld wel een volwaardige beveiligingspakket, en dit geeft goed aan dat er eigenlijk geen eenheid is in de gebruikte terminologie van de beschikbare beveiligingssoftware.


Biedt een gratis virusscanner voldoende bescherming?

Een gratis virusscanner moeten we eigenlijk zien als de basisbeveiliging voor een computer, en uit verschillende tests blijkt dat gratis virusscanners net zo goed (of soms zelfs beter) zijn dan sommige betaalde beveiligingssoftware. De gratis virusscanner Microsoft Security Essentials c.q. Windows Defender is echter één van de pakketten die eigenlijk stelselmatig heel slecht uit de verschillende tests komt en dus eigenlijk onvoldoende bescherming biedt.

De gratis beveiligingspakketten van AVG, Avira, avast!, Panda bieden in principe allemaal voldoende bescherming, qua detectie en uiteindelijke bescherming liggen deze gratis virusscanners niet heel ver uit elkaar. Het voornaamste verschil zit vooral in de aanwezige functionaliteiten en het gebruikersgemak, welke van deze vier de beste virusscanner zou zijn is dan ook meer een persoonlijke keuze.

Installeer nooit meer dan één actieve virusscanner, vanwege de realtimebescherming zullen deze met elkaar kunnen conflicteren en ook het systeem aanzienlijk zullen vertragen. Dat een computer met meerdere (actieve) virusscanners beter beschermd zou zijn is dan ook een misverstand, net zoals een gratis virusscanner minder bescherming zou bieden dan een betaalde! De uiteindelijk veiligheid ligt immers bij de computergebruiker zelf.

avast!-Free-Antivirus AVG-AntiVirus-Free Avira-Free-Antivirus Panda-Free-Antivirus

Betaalde beveiligingssoftware?

In de categorie betaalde beveiligingssoftware bieden antivirusfabrikanten verschillende pakketten aan, variërend van een reguliere “Virusscanner en Internet Security Suites” tot bijvoorbeeld “Total Security” oplossingen. Deze laatste is de uitgebreidste in zijn soort, maar dit betekent niet dat deze per definitie ook de beste beveiligingssoftware is, en soms verre van dat. Hoe meer hoe beter gaat dan eigenlijk ook niet op, het gaat immers om de geboden pro-actieve bescherming en niet om (extra) functies die niets toevoegen aan de uiteindelijke beveiliging.

De betaalde virusscanners zijn net zoals de gratis virusscanners de basisbeveiliging, en in tegenstellingen tot de internet security suites niet uitgerust met een firewall – dit is dan ook direct het voornaamste verschil tussen beide. Maar ook extra bescherming voor het internet bankieren (online winkelen), een anti-spam en anti-phishing module zijn vaak voorbehouden aan de uitgebreidere internet security software. De totaaloplossingen die ook meteen de duurste zijn bevatten daarentegen vaak ook mogelijkheden voor het maken van back-ups, ouderlijk toezicht en bijvoorbeeld een optie voor het versleutelen van bestanden.

Het aanbod aan betaalde beveiligingssoftware is erg groot, en hierdoor is er eigenlijk veel concurrentie tussen de verschillende antivirusfabrikanten – waarbij marketing een grote rol speelt. Ieder jaar is er wel een nieuwe generatie van de verschillende beveiligingspakketten, met nieuwe technologieën en allerhande functies die de pakketten nog vollediger maken. Maar heeft u dat als eindgebruiker allemaal wel nodig? In principe is dit dan ook een persoonlijke keuze, en bij de aanschaf van betaalde beveiligingssoftware is dit zeker iets om op te letten, u wilt immers niet een uitgebreid beveiligingspakket waarvan u het merendeel niet gebruikt maar wel voor betaald.

Ons advies is dan ook om voor de aankoop van betaalde beveiligingssoftware eerst gebruik te maken van een proefversie, meestal kunt u deze 30 dagen gratis gebruiken. Mocht het pakket niet bevallen, dan zit u in ieder geval niet vast aan een abonnement waarvoor u bijvoorbeeld reeds een jaar of meer hebt betaald.

Firewall en internetbeveiliging

Naast de pro-actieve beveiligingssoftware die verantwoordelijk is voor de realtimebescherming tegen malware, is een firewall die continu de inkomende en uitgaande verbindingen controleert net zo min belangrijk. Standaard beschikt Windows natuurlijk al over een ingebouwde firewall, maar die controleert alleen maar de inkomende verbindingen en niet de uitgaande!

Met de standaard firewall van Windows bent u dus eigenlijk maar beperkt beschermd tegen schadelijke software zoals wormen die zich van computer naar computer kopiëren. Doordat de uitgaande verbindingen niet gecontroleerd worden kan er eenvoudig naar buiten toe gecommuniceerd worden, hierdoor heeft malware bijvoorbeeld vrij spel om persoonlijke gegevens door te kunnen sturen naar de cybercriminelen. Een goede firewall controleert dus zowel de inkomende als de uitgaande verbindingen.

Firewall - Internetbeveiliging

Op de bovenstaande afbeelding ziet u schematisch hoe een (softwarematige) firewall werkt, deze blokkeert immers de inkomende en uitgaande verbindingen waarvoor u als gebruiker geen toestemming voor heeft gegeven. De meeste modems al dan niet met een ingebouwde router zijn voorzien van een hardwarematige firewall, dit is te zien als de eerste linie van de internetbeveiliging. Deze blokkeert immers alle inkomende verbindingen voordat deze uw computer bereiken, voor de uitgaande verbindingen is dit niet het geval, en vandaar is het zeker aan te bevelen om een goede tweerichting-firewall te installeren op uw computer die alle uitgaande verbindingen kan monitoren.

De beste beveiligingssoftware voor veiliger internetbankieren?

Standaard bevatten de uitgebreidere (betaalde) beveiligingspakketten al modules die extra bescherming bieden bij het internetbankieren en online winkelen. Bij gratis virusscanners is zo’n extra bescherming niet aanwezig, maar hiervoor zijn er echter wel aanvullende programma’s die u kunt gebruiken en HitmanPro.Alert is hiervan een voorbeeld, maar ook Trusteer Eindpuntbeveiliging wat de ING-Bank aan klanten aanbiedt is bedoeld als extra beveiligingssoftware.

Trusteer-Eindpuntbeveiliging HitmanPro.Alert
HitmanPro.Alert bewaakt continu uw browser-sessie, wanneer er verdachte activiteiten worden waargenomen zal er direct alarm worden geslagen. Trusteer Eindpuntbeveiliging werkt geheel anders, deze biedt namelijk geen pro-actieve bescherming maar voorkomt dat malware (bankingtrojanen), allerlei malafide taken kunnen uitvoeren als uw computer reeds is geïnfecteerd.Als we spreken over de beste beveiligingssoftware voor internetbankieren dan is uw primaire beveiligingssoftware de eerste linie, aanvullend kunt u dan extra software installeren om de algehele beveiliging te optimaliseren.

Vraag en antwoord?

Wanneer u vragen heeft over beveiligingssoftware of over het beveiligen van uw computer, of tegen problemen aanloopt dan kunt u bijvoorbeeld terecht bij een Nederlands computerforum, aldaar is er een sub-forum aanwezig waar hulp en ondersteuning wordt gegeven bij het gebruik van beveiligingssoftware en advies voor het beveiligen van uw computer.