Voor een periodieke controle van de computer zoals een wekelijkse of maandelijkse scan kan je gebruik maken van een on-demand malware scanner. Diverse beveiligingsfabrikanten bieden gratis anti-malware software aan waarmee je eenvoudig kunt scannen op mogelijk aanwezige malware en andere schadelijke software, die wellicht door de mazen van het net zijn geglipt en niet door uw virusscanner zijn gedetecteerd.
De beste malware scanner en anti-malware software kenmerkt zich voornamelijk in het detecteren van schadelijke software en natuurlijk het verwijderen ervan, een gratis (on-demand) malwarescanner biedt immers geen realtimebescherming. Het is dus heel belangrijk dat dergelijke beveiligingssoftware geavanceerde detectiemethoden bevat en routines om de aanwezige malware te kunnen verwijderen.
Bij Anti-Malware software kan er onderscheid gemaakt worden tussen de gratis programma’s die bijvoorbeeld bedoeld zijn voor het opsporen en verwijderen van schadelijke software, maar niet continu de computer preventief beschermen, en programma’s die wel extra bescherming bieden en daardoor in de categorie aanvullende Anti-Malware Software met realtimebescherming vallen. Deze pagina bevat informatie over de beste malware scanner en Anti-Malware software wat u kunt gebruiken voor het scannen op malware maar ook voor het optimaliseren van de algehele beveiliging van de computer.
De beste Malware Scanner en Anti-Malware Software
Wat is nu de beste malware scanner en Anti-Malware software? En welke beveiligingssoftware kan nu het beste gecombineerd worden met een gratis virusscanner of andere internet security software? Voor het combineren van diverse Anti-Malware software is het belangrijk om wel een aantal richtlijnen in acht te nemen.
- Installeer nooit meer dan één (gratis) virusscanner, internet security pakket of firewall op de computer.
- Overdrijf het installeren van beveiligingssoftware niet, overdaad schaadt is een bekende stelregel.
- Installeer nooit een malware scanner of andere Anti-Malware software die met elkaar kunnen conflicteren.
- Zorg ervoor dat verschillende beveiligingssoftware elkaar niet controleert door beide als uitzondering in te stellen.
- Installeer nooit meerdere actieve beveiligingssoftware wat qua functionaliteit overeenkomt.
Gratis on-demand Malware Scanner
Het installeren van een gratis on-demand malware scanner is voornamelijk bedoeld om hiermee op bepaalde tijden handmatig te scannen op malware en andere kwaadaardige software. Omdat de meeste gratis malware scanners geen actieve bescherming bieden zullen deze ook niet met elkaar kunnen conflicteren en bijvoorbeeld de computer kunnen vertragen. Deze programma’s zijn dan ook niet op de achtergrond actief, ook zal er geen automatische update worden uitgevoerd, voordat er een scan wordt uitgevoerd zal er dus altijd eerst een handmatige update van de gebruikte malware scanner uitgevoerd moeten worden.
De Anti-Malware Software die hieronder is vermeld is gratis, HitmanPro is wel de enige die maar 30 dagen gratis te gebruiken is nadat er voor de eerste keer malware en andere schadelijke software is verwijderd. Hierna zal het scannen met HitmanPro wel mogelijk blijven, maar het verwijderen van de malware is dan alleen mogelijk als er een licentie zal worden aangekocht.
De malware scanner van Malwarebytes en Emsisoft zijn beide gratis te gebruiken, maar er is ook een betaalde versie en die zijn wel geheel verschillend van elkaar. Zo is Malwarebytes Anti-Malware alleen geschikt om als aanvullende malware scanner te gebruiken en niet als vervanging van andere beveiligingssoftware. Dit geldt niet voor Emsisoft Anti-Malware, deze is namelijk wel geschikt om als primaire beveiligingssoftware te gebruiken.
Malwarebytes Anti-Malware
Emsisoft Anti-Malware
HitmanPro – (32 bit downloadlink) – (64 bit downloadlink)



Betaalde Malware Scanner of aanvullende Anti-Malware Software
Zoals reeds vermeld zijn de drie bovenstaande gratis malware scanners geheel gratis te gebruiken, waarbij HitmanPro wel de beperking heeft van een 30 dagen probeerversie waarna het wel vereist is om een licentie te gebruiken om eventuele schadelijke software te kunnen verwijderen. Bij de Anti-Malware software van Emsisoft en Malwarebytes Anti-Malware is dat niet het geval.
De betaalde versie van HitmanPro is echt bedoeld als een (second-opinion) malware scanner, deze voer standaard alleen een opstartscan uit en zal verder geen realtimebescherming bieden. Malwarebytes Anti-Malware daarentegen is weer specifiek bedoeld om als aanvullende malware scanner te gebruiken naast andere primaire beveiligingssoftware, het is dus als het ware een extra aanvulling om de algehele beveiliging aan te scherpen. Dit pakket biedt onder andere preventief bescherming tegen kwaadaardige websites, en hosts (domeinen) die malware verspreiden. Ook beschikt het over een geavanceerde detectie op nieuwe (zero-day) malware op basis van de heuristische engine.
Emsisoft Anti-Malware komt wellicht qua naam overeen met de Anti-Malware software van Malwarebytes maar is totaal verschillend. Emsisoft Anti-Malware is namelijk wel een volwaardig beveiligingspakket, en niet bedoeld om alleen als aanvullende malwarescanner te gebruiken. De betaalde versie is voorzien van drie beschermingslagen, de bestandsbewaking, gedragsbewaking en surfbeveiliging en een dual-engine malwarescanner – Emsisoft & Bitdefender.
Anti-Malware Software voor veiliger internetten
Naast de eerder genoemde malware scanners is er ook nog beveiligingssoftware wat zich bijvoorbeeld specifiek focust op extra bescherming bij het surfen op het internet, internetbankieren en online winkelen. De meeste uitgebreide beveiligingspakket hebben meestal standaard zo’n extra beveiligingsfunctionaliteit, echter ontbreekt dit vaak bij een gratis virusscanner. Gelukkig zijn er gratis alternatieven die u kunt gebruiken om de internetbeveiliging te optimaliseren. HitmanPro.Alert en Malwarebytes Anti-Exploit zijn daar twee erg geschuikte programma’s voor, maar gebruik deze bij voorkeur niet allebei tegelijkertijd aangezien beide wellicht kunnen conflicteren.
HitmanPro.Alert is bijvoorbeeld een beveiligingspakket die voornamelijk bescherming zal bieden tegen banking trojans en allerhande(man-in-the-browser malware), maar ook tegen ransomware zoals de CrytoLocker varianten die de gegevens op de computer versleutelen. Ook biedt HitmanPro.Alert universele bescherming tegen aanvallen op bekende en nog niet ontdekte kwetsbaarheden in software. Het blokkeert exploit-kits van cybercriminelen maar ook exploit-aanvallen van (overheids-)hackers.
Ook worden via de feature Keyboard Encryption alle toetsaanslagen in de gebruikte browser versleuteld en wordt de gebruiker via de Webcam Notifier gewaarschuwd als de webcam wordt ingeschakeld. Ook zal een Hollow Process standaard worden geblokkeerd, dit is een veel gebruikte manier om malware in legitieme processen te verstoppen.
HitmanPro.Alert
Een ander gratis beveiligingspakket wat zich richt op bescherming tegen kwetsbaarheden (exploits) is Malwarebytes Anti-Exploit, dit programma was voorheen bekend onder de naam ExploitShield van ZeroVulnerabilityLabs.
Exploits zijn één van de meest gebruikte methode om via kwetsbare software malware te installeren op computers, het is dus zeker geen overbodige luxe om zo’n extra stukje beveiligingssoftware op de computer te installeren.
Malwarebytes Anti-Exploit biedt extra bescherming voor browser zoals Internet Explorer, Firefox, Google Chrome, Opera, en geïnstalleerde software zoals Java, Adobe Reader, Foxit Reader, Microsoft Office, Windows Mediaspeler, VLC media player, Winamp, QuickTime en Windows Script Host tegen het uitvoeren exploits en het misbruiken van kwetsbaarheden.