Online virusscan – de beste online virusscanners

Online virusscanMet een online virusscan kan je eenvoudig de computer scannen op malware als extra controle, of wanneer je het vermoeden hebt dat de computer is geïnfecteerd malware, of wanneer de geïnstalleerde virusscanner geen bedreigingen heeft gevonden. Uiteraard zijn er verschillende online virusscanners, zo zijn er er een aantal waarmee u echt de gehele computer kunt scannen maar ook waarbij het alleen mogelijk is bepaalde bestanden online te laten scannen. Een online virusscanner bedien je over het algemeen volledig vanuit de browser, hiervoor is het vaak wel benodigd om soms een klein stukje software of een browser-extensie te installeren.

Diverse antivirusfabrikanten bieden de mogelijkheid om een online virusscan uit te voeren, deze zijn natuurlijk specifiek voor een (second opinion) en zullen geen pro-actieve bescherming bieden. Doordat iedere antivirusfabrikant andere methoden gebruikt voor het opsporen en detecteren van schadelijke software kan het zomaar voorkomen dat er een bedreiging gedetecteerd wordt die de eigen virusscanner bijvoorbeeld niet had opgemerkt.

Dit betekent natuurlijk nog niet dat de reeds gebruikte virusscanner of andere beveiligingssoftware slechter zou zijn. Geen enkel beveiligingspakket kan 100% bescherming bieden, daarom is het regelmatig scannen op malware met een andere malwarescanner of een online virusscanner zeker geen overbodige luxe en eigenlijk iets wat je bijvoorbeeld wekelijks wel zou moeten doen.

Online Virusscan voor een systeemscan

Er zijn verschillende diensten op het internet waarmee u een online virusscan kunt uitvoeren, enige voorzichtigheid is wel geboden aangezien er ook malafide online virusscanners bestaan die bijvoorbeeld rogueware installeren. Gebruik dus altijd alleen de bekende (betrouwbare) online virusscanners om uw computer te scannen. Met de ESET Online Scanner en de F-Secure Online Scanner is het mogelijk om een complete scan van de computer uit te voeren, beide installeren een klein programma waarmee deze online virusscanner bedient kan worden.

Zo’n online virusscanner kan echter alleen met een actieve internetverbinding worden uitgevoerd, als eerste moeten de laatste virusdefinities gedownload worden, maar ook voor een online controle en het uploaden van mogelijk schadelijke software is natuurlijk een verbinding met het internet benodigd. Raadpleeg de onderstaande informatie voor het gebruik van de online virusscanner van ESET of F-Secure.

ESET Online Scanner

De online virusscanner van ESET maakt gebruik van de ThreatSense®-scantechnologie en malwaredefinities die ook gebruikte worden voor ESET Smart Security en ESET NOD32 Antivirus. Ook wordt er gebruik gemaakt van de Antistealth-technologie die bedoeld is om verborgen bedreigingen te kunnen detecteren zoals bijvoorbeeld rootkits. De online virusscan van ESET is compatibel met Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera en Safari, het installeert een klein programma op de computer waarmee deze online virusscanner bediend kan worden.

ESET Online Scanner


ESET Online Scanner  ESET Online Scanner


ESET Online virusscanner gebruiken

 • Navigeer naar de website van ESET om de online virusscan te installeren.
 • Klik vervolgens op de blauwe knop Start ESET Online Scanner.
 • Er verschijnt nu een nieuw venster waarin de licentieovereenkomst geaccepteerd dient te worden.
 • Vink de optie “Yes, I accept the terms of use” aan en klik hierna op de knop Start.
 • Wanneer Internet Explorer als browser wordt gebruikt dient de invoegtoepassing van de ESET Online Scanner geïnstalleerd te worden.

ESET Online Scanner - Invoegtoepassing

 • Bij alle overige browser dient de ESET Smart Installer (esetsmartinstaller_enu) geïnstalleerd te worden op de computer.
 • Bij de installatie van de invoegtoepassing voor Internet Explorer of de ESET Smart Installer verschijnt er wellicht een UAC melding.
 • Sta bij de melding van het gebruikersaccountbeheer (UAC) altijd toe dat dit onderdeel zal worden geïnstalleerd.
 • Vervolgens verschijnt het scherm om de optie voor de detectie van de potentieel ongewenste toepassingen in te schakelen.
 • Open vervolgens de geavanceerd instellingen, en selecteer bij voorkeur alle optie zoals op de onderstaande afbeelding.
 • ESET Online Scanner - InstellingenKlik vervolgens op de knop Starten.
 • Nu zullen eerst de laatste virusdefinities gedownload worden, dit kan enige tijd duren als de online viruscan voor het eerst gebruikt wordt.
 • Hierna zal automatisch de scan gestart worden, gebruik de computer tijdens de scan niet voor andere taken.
 • Wanneer de scan gereed is krijgt u een overzicht van de gevonden bedreigingen te zien.

ESET-Online-Scanner-bedreigingen ESET-Online-Scanner-Quarantaine
De gevonden bedreigingen van de online virusscan van ESET worden automatisch in quarantaine geplaatst. Het definitief verwijderen is niet nodig, mocht het namelijk later blijken dat het om een onterechte detectie ging dan kan het betreffende bestand natuurlijk nooit meer hersteld worden. Via de optie lijst van gevonden bedreigingen weergeven is het mogelijk om een logbestand op te slaan, of te kopiëren naar het klembord zodat u deze bijvoorbeeld ter controle kunt voorleggen op een computerforum als hiernaar wordt gevraagd.

F-Secure Online Scanner

De online virusscan van F-Secure is net zoals die van ESET bedoeld als second-opinion malwarescanner. De online virusscan van F-Secure is compatibel met Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera en Safari, het installeert een klein programma op de computer waarmee deze online virusscanner bediend kan worden. De F‑Secure Online Scanner werkt zelfs als u andere beveiligingssoftware hebt geïnstalleerd op uw computer. F‑Secure Online Scanner is eenvoudig te gebruiken en zal een klein stukje software (F-SecureOnlineScanner.exe) installeren op de computer.

F-Secure Online Scanner


F-Secure Online Scanner  F-Secure Online Scanner


 • Navigeer naar de website van F-Secure om de online virusscan te installeren.
 • Klik vervolgens op Nu uitvoeren om de installatie van de online virusscan van F-Secure te starten.
 • Vervolgens zal er een bestand (F-SecureOnlineScanner.exe) gedownload worden.
 • Voer dit bestand met administrator-rechten uit, vervolgens verschijnt het hoofdscherm van de online virusscan.

F-Secure Online Virusscan

 • Klik vervolgens op de knop Starten om de online virusscan van F-Secure uit te voeren.
 • Klik op Accepteren en scannen om de licentievoorwaarden te aanvaarden en door te gaan.
 • De scan zal nu automatisch uitgevoerd worden, u hoeft hiervoor verder niets in te stellen of aan te passen.
 • Gebruik de computer tijdens de scan bij voorkeur niet voor andere taken.
 • Wanneer de scan gereed is zal er een overzicht van mogelijke bedreigingen worden weergegeven.

F-Secure Online Virusscan

Bitdefender QuickScan

De online virusscan – Bitdefender QuickScan maakt geheel gebruik van een in-the-cloud-scantechnologie om, in minder dan één minuut, schadelijke software op uw computer te detecteren. Omdat het zich richt op actieve internetbedreigingen, gebruikt deze online virusscan slechts een fractie van de systeembronnen die een gewone virusscan nodig zal hebben. Bovendien zijn hier ook geen tijdrovende updates van malwaredefinities vereist omdat het detectieproces wordt uitgevoerd door Bitdefender-servers op afstand.

De Bitdefender QuickScan detecteert echter alleen malware wat actief in het geheugen is geladen of aanwezig is in bestanden die worden uitgevoerd bij het opstarten van de computer. Er wordt dus geen controle op inactieve malware uitgevoerd. Om een volledige virusscan van het systeem uit te voeren, kunt u een van de malwarescanners die op deze pagina staan vermeld uitvoeren.

Bitdefender Quickscan


Bitdefender QuickScan Bitdefender Quickscan


 • Navigeer naar de website om de online virusscan van Bitdefender uit te voeren.
 • Klik op de knop Scanner starten om de Bitdefender QuickScan te openen.
 • Voor Internet Explorer zal het installeren van een invoegtoepassing benodigd zijn.
 • Bij Firefox, Google Chrome of andere browsers zal er een browserextensie / plug-in worden geïnstalleerd.
 • Vervolgens dient de licentie voor de online virusscan van Bitdefender geaccepteerd te worden.

Bitdefender-Quick-Scan-Licentie Bitdefender-Quick-Scan-main

 • Klik hier op I Agree om de Bitdefender QuickScan verder uit te voeren.
 • Wanneer de scan gereed is zullen de mogelijk aanwezige schadelijke software worden weergegeven.
 • Deze zullen echter wel geheel automatisch verwijderd worden.

Doordat de online virusscan van Bitdefender, een klein stukje software in de gebruiker browser installeert kan deze online virusscanner gemakkelijk opnieuw worden uitgevoerd om periodiek de computer te scannen op mogelijk aanwezige schadelijke software.

Online Virusscan voor bestanden

Voor het scannen van alleen bestanden zijn er ook online diensten waar u een bepaald bestand wat u bijvoorbeeld niet vertrouwd kan laten scannen, bij zo’n online viruscsan worden vaak meerdere engines gebruikt van verschillende antivirusfabrikanten. VirusTotal gebruikt bijvoorbeeld circa 50 verschillende virusscanners die het bestand wat is geüpload zal scannen, een andere vergelijkbare website is VirScan.org, ook deze online virusscanner maakt gebruik van diverse engines om de geüploade bestanden te scannen.


VirusTotal VirusTotal


VirscanVirscan.org