De computer beveiligen met gratis software!

De computer beveiligen met gratis softwareDe computer beveiligen met gratis software, dat kan! – Het beveiligen van de computer met betaalde beveiligingssoftware kan heel duur uitpakken, zeker wanneer u meerdere computers bezit. Meestal is het wel mogelijk om met één licentie meerdere computers te beveiligen, en wanneer een licentie voor meerdere jaren wordt aangekocht bent u vaak goedkoper uit. Maar dat betekent vaak wel dat u drie jaar of meer gebonden bent aan hetzelfde beveiligingspakket, en doordat antivirusfabrikanten ieder jaar hun pakketten veranderen kan het dus zomaar gebeuren dat deze niet meer bevalt of functioneert zoals je gewend was, of gewoon minder goed scoort dan voorheen! En dan zit je natuurlijk met zo’n duurbetaalde licentie.

Gelukkig zijn er genoeg alternatieven, en een gratis virusscanner is daar natuurlijk een algemeen bekend voorbeeld van. avast! Free Antivirus, AVG Antivirus Free, Avira Free Antivirus en Panda Free Antivirus zijn de meest populaire en gebruikte gratis virusscanners. Met de hedendaagse bedreigingen is alleen een (gratis) virusscanner eigenlijk alleen nog maar de basis, een optimale beveiliging van de computer mag ook een firewall die zowel de inkomende als uitgaande verbindingen controleert niet ontbreken.

Standaard beschikt Windows natuurlijk al over een ingebouwde firewall, maar besef wel dat deze alleen de inkomende verbindingen controleert! Alle uitgaande verbindingen zijn zonder meer mogelijk, en zullen niet worden gecontroleerd, en zodra er sprake is van bijvoorbeeld een malware-infectie zal er dus zonder pardon naar buiten toe gecommuniceerd kunnen worden. Ook extra beveiligingssoftware om adware, spyware en allerlei andere potentieel ongewenste software buiten de deur te houden mag uiteraard ook niet ontbreken.

De computer beveiligen met gratis software!

Dat een gratis virusscanner en andere gratis beveiligingssoftware onvoldoende bescherming zou bieden is toch wel een misverstand. Diverse onafhankelijke testorganen hebben reeds al meerdere malen aangetoond dat gratis beveiligingssoftware net zo goed is als de betaalde pakketten, en in sommige gevallen soms gewoonweg beter. Websites waarop het tegendeel wordt bewezen, staan vaak bol van affiliate-links naar betaalde softwarepakketten met als voornaamste doel het verkopen ervan. Een computer beveiligen met gratis software zal zeker niet onveiliger zijn dan wanneer er betaalde beveiligingssoftware gebruikt zou worden.

Eigenlijk zou het ook heel vreemd zijn als antivirusfabrikanten gratis virusscanners aanbieden die niet zouden voldoen? Deze gratis software is namelijk wel het visitekaartje van het betreffende antivirusbedrijf. Als de gratis versie al niet goed zou zijn, zullen gebruikers ook minder snel geneigd zijn om de betaalde beveiligingssoftware te kopen. Dat de gratis te gebruiken virusscanners minder functionaliteiten bezitten, reclame bevatten voor de betaalde beveiligingssoftware is natuurlijk wel een feit maar dat maakt deze niet minder goed.

  • Met gratis beveiligingssoftware ben je niet gebonden aan een licentie of abonnement.
  • Geen jaarlijks terugkerende kosten en bijhouden van licenties of het opzeggen daarvan.
  • Het wisselen van een gratis virusscanner is hierdoor een stuk flexibeler.
  • Meer mogelijkheden bij het combineren van gratis beveiligingssoftware.

Met betaalde beveiligingssoftware heeft u meestal een alles-in-1 pakket, waarbij het pakket naast de anti-virus / anti-malware functie ook beschikt over een aanwezige firewall, en extra beveiliging voor het surfen op het internet, internetbankieren en online winkelen. Ook functies om e-mailberichten die in de categorie “spam & phishing” thuishoren zijn vaak standaard aanwezig, net zoals allerlei (extra) functies die niet direct een bijdrage leveren aan het beveiligen van de computer. Het is dus eigenlijk een persoonlijke keuze of je betaalde beveiligingssoftware boven de gratis verkrijgbare virusscanners en beveiligingssoftware prefereert.

Beveilig gratis je computer met een gratis virusscanners

De computer beveiligen met gratis software bestaat als eerste stap uit het  installeren van één van de vermelde gratis virusscanners. Gebruik nooit meer dan één actieve virusscanner, hierdoor zal de computer echt niet beter beschermd zijn en meerdere virusscanners zullen alleen maar voor conflicten zorgen. Ook zullen meerder virusscanners de computer aanzienlijk kunnen vertragen.

Note: Geen enkele computer is natuurlijk hetzelfde, het is dus mogelijk dat een bepaalde (gratis) virusscanner zich anders gedraagt op de computer dan je had verwacht. Soms kunnen restanten van eerdere beveiligingssoftware, of andere software hiervan de oorzaak zijn. Mocht je hierbij hulp nodig hebben dan kan je bijvoorbeeld hulp vragen op een computerforum wat zich richt op computerbeveiliging en beveiligingssoftware.


avast! Free Antivirus avast! Free Antivirus


AVG Antivirus Free AVG Antivirus Free


Avira Free Antivirus Avira Free Antivirus


Panda Free Antivirus Panda Free Antivirus


Vervang de firewall van Windows

De firewall van Windows biedt alleen maar bescherming bij de inkomende verbindingen, alles wat vanaf de computer via het internet naar buiten toe verbinding maakt zal niet gecontroleerd of geblokkeerd worden indien nodig. Een goede firewall zal alle inkomende en uitgaande verbindingen controleren, de computer beveiligen met een uitgebreidere firewall en die van Windows uit te schakelen is zeker aan te bevelen.


Online Armor Firewall  Online Armor


Online Armor de gratis firewall van Emsisoft is zeker een aanrader, deze firewall is zeer geavanceerd en beschikt daarentegen ook over een aparte programmabeveiliging. De HIPS – Host Intrusion Prevention System, zorgt ervoor dat er nooit iets zonder je toestemming kan worden geïnstalleerd of worden uitgevoerd. Met Online Armor heb je de volledige controle over de computer, bekende programma’s die betrouwbaar zijn zullen dan ook automatisch als vertrouwd ingesteld worden.

Bij onbekende programma’s zal er eerst een controle uitgevoerd worden op het Emsisoft Anti-Malware Netwerk (EAMN) en vervolgens een melding verschijnen met de vraag welke actie er genomen moet worden, op deze manier kan er eigenlijk nooit iets uitgevoerd worden zonder de toestemming van de eindgebruiker. Naast Online Armor zijn er natuurlijk nog andere firewalls die uitermate geschikt zijn om te gebruiken in plaats van de standaard firewall van Windows.


Comodo Firewall  Comodo Firewall


ZoneAlarm Free Firewall  ZoneAlarm Free Firewall


Installeer een gratis malwarescanner

Bij de computer beveiligen met gratis software zoals de eerder vermelde virusscanners en een alternatieve firewall is het ook verstandig om een aanvullende malwarescanner te installeren, dit kan gewoon een gratis programma zijn om de computer bijvoorbeeld wekelijks handmatig te scannen op malware, zo’n gratis malwarescanner zal geen actieve bescherming bieden. Voor het periodiek scannen van de computer is het eigenlijk een stukje beveiligingssoftware wat niet mag ontbreken, voor een optimale beveiliging is het zeker het overwegen waard om van één van deze malwarescanners de betaalde versie te gebruiken.


Malwarebytes Anti-Malware  Malwarebytes Anti-Malware


Emsisoft Anti-Malware  Emsisoft Anti-Malware


HitmanPro  HitmanPro – (32 bit downloadlink) – (64 bit downloadlink)


Zorg dat Windows en alle software up-to-date is

De computer beveiligen met gratis software houdt ook in dat Windows en alle geïnstalleerde software up-to-date moet zijn. Verouderde software wat kwetsbaarheden bevat kan namelijk eenvoudig misbruikt worden door exploits om op deze manier malware op de computer te installeren, het up-to-date houden van software is dus erg belangrijk om een malware infectie te voorkomen.

Secunia PSI is hiervoor een heel handig programma, en controleert continu op de achtergrond of er verouderde software aanwezig – het meldt dan direct dat er een update beschikbaar is. Deze kunnen vervolgens direct gedownload en geïnstalleerd worden.


Secunia PSO  Secunia PSI