Voor het beveiligen van de computer heb je een ruime keuze uit gratis of betaalde antivirus-software. In principe is een gratis virusscanner voldoende of zelfs net zo goed, dat deze minder veilig of betrouwbaar zou zijn is niet waar. Uit diverse testresultaten van onder andere AV-Test blijkt dat een gratis virusscanner eigenlijk net zo goed presteert. Een uitzondering hierop is Windows Defender, deze ingebouwde virusscanner van Microsoft Windows scoort namelijk matig tot slecht.
Het belangrijkste doel van gratis en betaalde pakketten is bescherming bieden tegen malware. Zowel de gratis als betaalde antivirus-software gebruikt daarvoor een identieke methode. Namelijk het detecteren van schadelijke software middels een database met virusdefinities. Naast deze methode worden er ook aanvullende technologieën gebruikt om schadelijke software te detecteren. Dit is bijvoorbeeld de heuristische controle die op basis van kernmerken en gedrag een analyse maakt. Middels deze beschermingsmethode die veelal via de cloud wordt uitgevoerd kan nieuwe malware en andere kwaadaardige software sneller herkend worden.
Wat is de beste gratis virusscanner voor Windows?
Geen enkel beveiligingspakket – ook de betaalde niet – kunnen de computer voor de volle 100% beschermen. Maar wat is dan de beste gratis virusscanner of antivirus-software om veilig gebruik te maken van de computer? Eigenlijk presteren de gratis virusscanners van de bekende antivirusfabrikanten zoals “AVG, Avira, Avast en Panda” even goed. Er zijn zelfs betaalde beveiligingspakketten die beduidend minder presteren dan de gratis te downloaden virusscanners. Hiermee kan je stellen dat een gratis virusscanner dus veilig genoeg is.
Meer informatie over de prestaties van gratis virusscanners kan je nalezen op de websites van onafhankelijke testorganen. Testlaboratoria zoals, AV Comparatives, AV-Test en Virus Bulletin voeren meermaals per jaar een test uit waarin antivirus-software onder de loep wordt genomen. Met de uitslag van deze testresultaten zie je bijna in één oogopslag wat de beste gratis virusscanner is en welke betaalde software uitermate goed scoort. Ook al is een gratis virusscanner voldoende voor een goede bescherming is het toch aanbevolen om ook de betaalde antivirus-software te vergelijken.

Voor thuisgebruik is een gratis virusscanner voldoende
Zeker voor thuisgebruik is een gratis virusscanner voldoende om een computer of laptop optimaal te beveiligen. Uiteraard is er wel enig verschil tussen gratis en betaalde antivirus-software, vaak mag je de gratis antivirus-software niet voor commerciële of zakelijke doeleinden gebruiken. Ook geven de antivirusfabrikanten in de meeste gevallen geen officiële ondersteuning bij gratis te gebruiken antivirus-software. In dergelijke situaties ben je aangewezen op de vrijwillige webcare van de fabrikant of hulp op een computerforum.
Tip! Installeer altijd maar één virusscanner, meerdere actieve antivirus-software kan conflicten veroorzaken. Ook kan het de computer aanzienlijk vertragen, vastlopers veroorzaken en/of de oorzaak zijn van blauwe schermen (BSOD’s). Een uitzondering op deze regel is aanvullende beveiligingssoftware, deze kan je vaak wel probleemloos naast welke virusscanner dan ook gebruiken. Maar dit geldt ook voor second opinion malwarescanners die speciaal ontwikkeld zijn om naast actieve antivirus-software te gebruiken. Meer daarover lees je verderop in het artikel.
avast! Free Antivirus
AVG Antivirus Free
Avira Free Antivirus
Panda Free Antivirus
Wat is het verschil tussen gratis en betaalde antivirus-software?
Bijna alle gerenommeerde antivirusfabrikanten hebben wel een gratis virusscanner in hun assortiment. Het verschil tussen gratis of betaalde antivirus-software zit hem voornamelijk in de geboden functionaliteiten. De gratis te gebruiken antivirus-software is vaak wel beperkter, maar hierdoor niet slechter. Als een gratis virusscanner van welke fabrikant dan ook middelmatig of slecht zou scoren is dat veruit slechte reclame. Juist omdat de gratis antivirus-software een ultiem reclamemiddel is voor antivirusfabrikanten doen deze er alles aan om als beste uit de bus te komen. Elk predicaat van “beste virusscanner” of “beste keus” is belangrijk, net zoals de gebruikerservaringen en positieve reviews.
Zoals aangegeven zit het voornaamste verschil tussen gratis en betaalde antivirus-software in de (extra) functies. Uiteraard is dit per pakket verschillend, onderstaand hebben we de voornaamste verschillen samengevat. Dit betekent echter niet dat betaalde antivirus-software betere bescherming zal bieden. Zoals eerder aangegeven is een gratis virusscanner voldoende, hoe meer functies hoe beter gaat dan ook niet op.
Kenmerken van gratis antivirus-software
- De meeste gratis virusscanners zijn niet uitgerust met een eigen firewall of een aanvulling op die van Windows.
- Meestal is er een spamfilter aanwezig en is er een controle op e-mailbijlagen maar ontbreekt een bescherming tegen Phishing.
- Meestal geven antivirusfabrikanten geen ondersteuning via de klantenservice bij het gebruik van een gratis virusscanner.
- Gratis virusscanner zijn er voor thuisgebruik en mogen niet voor commerciële of zakelijke doeleinden gebruikt worden.
- Bijna alle gratis virusscanners vertonen reclame-banners en pop-ups voor de betaalde pakketten.
- Middels deze reclame kan je de betaalde antivirus-software vaak wel met een aantrekkelijke korting aankopen.
Kenmerken van betaalde antivirus-software & internet security pakketten
- Betaalde antivirus-software bevat vaak een identiteitsbescherming en extra beveiliging voor je online privacy.
- Vaak kan je één licentie gebruiken om meerdere apparaten en mobiele toestellen te beveiligen.
- Meestal is er een beveiligde browser aanwezig of een extra bescherming voor internetbankieren en online winkelen.
- Vaak voorziet een uitgebreid pakket in de mogelijkheid tot het maken van back-ups en gegevensherstel.
- Uitgebreide pakketten bevatten vaak extra functies als bestandsversleuteling of een wachtwoordkluis.
- Ook ouderlijk toezicht is vaak een vast onderdeel bij de betaalde (uitgebreidere) pakketten.
Veel (extra) functies die je tegenwoordig in de betaalde beveiligingspakketten aantreft voegen niet direct iets toe aan de bescherming. Maar maken soms wel intensief gebruik van de beschikbare systeembronnen wat een nadelige impact op de systeembelasting kan hebben. Ook kan je het ontbreken van functies eenvoudig compenseren door gebruik te maken van gratis programma’s die je apart installeert.
Installeer een extra malwarescanner
Hoe goed antivirus-software ook presteert er bestaat altijd het risico dat de computer geïnfecteerd raakt met malware. Om deze kans zo klein mogelijk te maken is aanbevolen om een second opninion malwarescanner te installeren. Deze beveiligingspakketten kan je namelijk als aanvulling op de antivirus-software gebruiken. Deze extra real-time bescherming zorgt voor een maximale beveiliging.