Hoe kun je malware tegengaan en voorkomen? – Het installeren van een virusscanner of andere beveiligingssoftware is natuurlijk de basis om een malware-infectie te voorkomen, of beter gezegd de kans op het geïnfecteerd raken met malware tot het minimum te beperken. Een 100% waterdichte beveiliging bestaat echter niet, en geen enkele beveiligingspakket of combinatie daarvan kan de computer dan ook zodanig beschermen dat je gevrijwaard zal blijven van schadelijke software.
In theorie loopt de ontwikkeling van beveiligingssoftware spreekwoordelijk achter de feiten aan! Er is namelijk eerst de schadelijke software (malware) waarna de antivirusfabrikanten hier een remedie voor bieden in de vorm van virusdefinities, maar ook heuristische controles om nieuwe onbekende malware snel te kunnen detecteren zodat er geen besmetting zal plaatsvinden. Logischerwijs zal onbekende malware dus vrij spel hebben als deze (nog) niet gedetecteerd kan worden.
Veel computergebruikers denken dat de computer alleen geïnfecteerd kan raken als er dubieuze websites worden bezocht, die bijvoorbeeld illegale downloads of pornografie bevatten. Dit is echter een groot misverstand. Drive by-downloads zijn een populaire maar zeker ook een uiterst effectieve manier om schadelijke software (malware) te verspreiden. Cybercriminelen infecteren bijvoorbeeld legitieme websites of advertentienetwerken door misbruik te maken van een kwetsbaarheid in de beveiliging of gestolen inloggegevens. Gecompromitteerde (geïnfecteerde) websites bevatten dan gewijzigde content, waarbij getracht wordt de de computers van de bezoeker te infecteren.
Pro-actieve bescherming voor allerlei nieuwe schadelijke software is dan natuurlijk een belangrijk aspect voor de algehele beveiliging van de computer en het voorkomen en tegengaan van malware. Echter is het voorkomen van een malware-infectie van veel meer factoren afhankelijk, het is namelijk niet alleen de geïnstalleerde beveiligingssoftware die verantwoordelijk is voor de algehele veiligheid van uw computer. In dit artikel leest staat puntsgewijs beschreven hoe je malware kunt tegengaan en kunt voorkomen.
Hoe kun je malware tegengaan en voorkomen?
Met het installeren van de nodige beveiligingssoftware zoals een virusscanner, aanvullende anti-malware-programma’s en een goede firewall is natuurlijk het meest belangrijke uitgevoerd. Maar het is uiteraard wel belangrijk dat deze programma’s ook up-to-date blijven, want verouderde beveiligingssoftware zal nooit een optimale bescherming bieden en daarmee pro-actief tegen nieuwe bedreigingen kunnen beschermen.
- Installeer altijd maar één virusscanner, internet security pakket die bedoeld zijn als primaire beveiligingssoftware.
- Gebruik een extra anti-spyware of anti-malware-software naast de primaire beveiligingssoftware.
- Vervang de Windows firewall voor één die zowel de inkomende als uitgaande verbindingen controleert.
Uiteraard geldt hier wel dat overdaad schaadt, hoe meer beveiligingssoftware betekent dus niet automatisch dat uw computer beter beschermt zal zijn. En het kan juist een averechts effect hebben, want meerdere actieve virusscanner kunnen met elkaar conflicteren, het systeem onnodig vertragen en zelfs tot onverklaarbare systeemcrashes en BSOD’s zorgen.
avast! Free Antivirus
AVG Antivirus Free
Avira Free Antivirus
Panda Free Antivirus
Windows update inschakelen en gebruiken
Zorg altijd dat Windows Update is ingeschakeld en op deze manier automatisch de maandelijkse updates geïnstalleerd zullen worden. Beveiligingspatches en updates zorgen er namelijk voor dat kwetsbaarheden verholpen worden en niet meer door schadelijke software misbruikt kunnen worden. Het up-to-date houden van de Windows-installatie is dus heel erg belangrijk met betrekking tot de beveiliging van de computer.
Hou al je software up-to-date
Niet alleen het up-to-date houden van Windows zelf is heel belangrijk, maar ook alle geïnstalleerde software. Verouderde software kan namelijk lekken (kwetsbaarheden) bevatten die door malware misbruikt kunnen worden. Bekende voorbeelden zijn Java en Adobe Flashplayer, Adobe Reader de geïnstalleerde browsers zelf en ga zomaar door. Het probleem is dat het meeste van deze software niet zal worden bijgewerkt via de bekende Windows Update-functie. Sommige softwaretoepassingen zijn echter wel voorzien van een eigen (automatische) updatefunctie.
De gratis virusscanner, avast! Free Antivirus heeft bijvoorbeeld een ingebouwde functie, de Software Updater die controleert of er voor bepaalde software updates beschikbaar zijn. En ander erg handig programma is Secunia PSI wat je kan installeren en controles uitvoert op beschikbare updates voor de geïnstalleerde software.
Verwijder ongebruikte software
Software wat je niet langer in gebruikt, of sterk verouderd is en niet meer van updates wordt voorzien kan je beter geheel van de computer verwijderen. Maar ook bij proefversies van software die niet meer gebruikt kunnen worden is het raadzaam deze compleet van de computer te verwijderen. Zoals bekend wordt veel malware verspreid via programma’s die niet van de laatste beveiligingsupdates zijn voorzien.
Ook software wat wel up-to-date is maar je niet gebruikt en een beveiligingsrisico kan vormen kan je dus beter verwijderen. Heb je bijvoorbeeld Java helemaal niet nodig verwijder deze dan gewoon geheel van de computer. Wanneer je tijdelijk een bepaald programma nodig hebt kijk dan ook als eerste of er een portable versie beschikbaar is die je niet hoeft te installeren op de computer.
Bezoek geen illegale en dubieuze websites
Websites die illegale software bevatten zijn over het algemeen een enorme bron voor de verspreiding van malware, zelfs het openen van zo’n websites zonder ook maar iets te downloaden kan al de oorzaak van een malware-besmetting zijn. Ook bij vreemde links in e-mailberichten, of verkorte URL’s dient u extra alert te zijn, open nooit zomaar een onbetrouwbare link ook al bent u nog zo nieuwsgierig.
Pas tevens goed op met wat u van het internet download, welke bestanden uit uitvoert en welke software u installeert. Download software altijd van de website van de ontwikkelaar, en niet uit andere bronnen zoals download-portals of via P2P netwerken en Nieuwsgroepen.
Wees voorzichtig met het openen van e-mailbijlagen
Ook via e-mailberichten kan de computer geïnfecteerd raken met malware, bijvoorbeeld via bijlagen die schadelijke software bevatten. Open dan ook nooit zomaar een dubieuze bijlage, ook niet wanneer deze van een bekende afkomstig is. Hier bestaat immers de kans dat de computer van diegene is geïnfecteerd, en daardoor automatisch naar alle contactpersonen uit het adresboek e-mailberichten met schadelijke software als bijlage verstuurd.
Scan bestanden die u niet vertrouwd
Open nooit zomaar bestanden die je niet vertrouwd, en let er goed op dat er geen sprake is van een dubbele extensie waarbij de indruk gewekt zal worden dat het om bijvoorbeeld een PDF bestand zou gaan maar in werkelijkheid een uitvoerbaar bestand is, “document.pdf.exe” is hiervan een goed voorbeeld. Wanneer de bekende bestandstypen in Windows op verbergen staat ingesteld zal je dus alleen “document.pdf” zien, waarbij de echter extensie (*.exe) is verborgen. Bestanden die je niet vertrouwd kan je dan bijvoorbeeld ook beter eerst scannen op www.virustotal.com, hier wordt het bestand door meer dan 40 online virusscanners gecontroleerd.