Om je computer of laptop te beveiligen kan je simpelweg een gratis virusscanner voor Windows installeren. Fabrikanten van antivirus-software bieden naast hun betaalde producten vaak een gratis oplossing aan op basis van het freemium-model. Met een gratis virusscanner stimuleren beveiligingsbedrijven eigenlijk de aankoop van hun betaalde producten. Dit in de vorm van banners en reclame pop-ups, maar bijvoorbeeld ook tijdens de installatie met het advies dat je beter kan kiezen voor de uitgebreide bescherming in plaats van de basisbescherming.
Op de pagina “wat is de beste virusscanner” van deze website kan je algemene informatie nalezen over gratis virusscanners en allerhande beveiligingssoftware. Op deze pagina zullen we alleen de verschillende gratis virusscanners waarmee je de computer kunt beveiligen toelichten. Om het voor jou een stuk makkelijker te maken beperken we ons tot de meest bekende en gebruikte gratis virusscanners.
Gratis virusscanner van Windows – Is Windows Defender goed genoeg?

Met de toename van de verspreiding van malware heeft Microsoft sinds Windows 8 een eigen virusscanner ingebouwd. Voorheen moest je Microsoft Security Essentials nog handmatig installeren, maar dat programma heeft Microsoft omgedoopt tot Windows Defender. Maar helaas is het bedroevend slecht gesteld met deze antivirus-software die de computer matig tot zelfs slecht zal beveiligen.
Wanneer je een andere virusscanner installeert zal Windows Defender zich automatisch uitschakelen. Maar in Windows 10 zal Windows Defender nog wel actief blijven als extra scanner die regelmatig de computer zal scannen. Dit is de optie “Beperkt periodiek scannen” die je in Windows 10 handmatig moet inschakelen.
Omdat de real-time bescherming van Windows Defender al niet te wensen over laat is het als extra scannen eigenlijk ook overbodig. Dan kan je beter gebruik maken van Malwarebytes Anti-Malware of HitmanPro.
Wat is de beste gratis virusscanner?
In het totale aanbod heb je veel keuze, maar er zijn gewoonweg pakketten die het beste zijn. Dit zijn dan ook de gratis virusscanners van bekende antivirusfabrikanten die op langere termijn reeds hun diensten al hebben bewezen. Tot deze zullen we ons dan ook beperken. Dit vooral om het voor jou een stuk makkelijker te maken met een overzichtelijk aanbod waaruit je snel een keuze kan maken.
Note: Geen enkel computersysteem is hetzelfde, het is dus goed mogelijk dat een bepaalde virusscanner zich anders gedraagt op jouw computer dat je had verwacht. Soms kunnen restanten van eerdere beveiligingssoftware, of andere software hiervan de oorzaak zijn. Mocht je hierbij hulp nodig hebben dan kan je bijvoorbeeld hulp vragen op een computerforum wat zich richt op computerbeveiliging en beveiligingssoftware.
avast! Free Antivirus
AVG Antivirus Free
Avira Free Antivirus
Panda Free Antivirus
De gratis virusscanners, avast! Free Antivirus met 220 miljoen wereldwijde gebruikers, AVG Antivirus Free met 182 miljoen en Avira Free Antivirus met circa 322 miljoen gebruikers zijn dit de meest gebruikte al dan niet populairste gratis virusscanners. Panda Free Antivirus het voormalige Panda Cloud Antivirus distantieert zich eigenlijk van de reguliere virusscanners door geheel gebruik te maken van cloud-technologieën.




Is een gratis virusscanner veilig genoeg?
Ja een gratis virusscanner is gewoon veilig te gebruiken. Alleen zijn ze beperkter uitgerust met beveiligingsfuncties dan de betaalde pakketten. Als je dus naar het totaalplaatje kijkt kan je wel concluderen dat gratis virusscanners in mindere mate bescherming bieden dan de betaalde pakketten. Maar zo zijn er ook betaalde pakketten die minder goed zijn dan een gratis virusscanner als het aankomt op real-time bescherming.
- Een gratis virusscanner is veilig maar kan wel belangrijke beveiligingsfuncties missen waardoor de algehele bescherming minder is.
- Sommige gratis virusscanners krijgen per dag minder frequent push-updates zoals bij betaalde antivirus-software wel het geval is.
- Het ontbreken van een extra bescherming voor je online veiligheid is een gemis. Maar is met bijvoorbeeld HitmanPro.Alert te compenseren.
Waarom bieden antivirusfabrikanten dan gratis versies aan als deze eigenlijk net zo goed zijn als de betaalde? In de eerste plaats is het natuurlijk een makkelijke manier om reclame te maken voor de betaalde producten. Op deze wijze kan je potentiële klanten eenvoudig informeren over de meerwaarde van de betaalde pakketten. Maar ook voor het verbeteren van de betaalde software kunnen gratis versies worden ingezet. Denk bijvoorbeeld aan de cloud-technologieën voor het verifiëren van bestanden waarbij zowel de gebruikers van de gratis als betaalde software meewerken aan de doorontwikkeling en uiteindelijke bescherming tegen kwaadaardige software.
Waarom betalen als een gratis virusscanner net zo goed is?
De keuze voor betaalde – commerciële – antivirus-software is voor thuisgebruik een persoonlijke keuze. Maar voor zakelijke doeleinden eigenlijk de enige keuze die je hebt. Antivirusfabrikanten staan het namelijk vaak niet toe dat gratis virusscanners voor commerciële doeleinden gebruikt worden. Dit staat dan ook meestal op de website of in de EULA (End User License Agreement) beschreven dat het alleen voor thuisgebruik is.
Maar waarom zou je dan voor thuisgebruik betalen voor antivirus-software? De redenen hiervan kunnen divers zijn, maar één van de meest geopperde argumenten is het hebben van meer zekerheid. Zoals de mogelijkheid dat je met één licentie meerdere pc’s maar ook smartphones en tablets kan beveiligen.
Ook het gebruik van een alles-in-1 pakket en de extra beveiligingsfuncties die betaalde pakketten aan boord hebben spreekt mensen aan.
- Extra beveiligingsfuncties voor je online veiligheid en internetbankieren zijn het voornaamste voordeel.
- Ook een firewall die zowel de inkomende als uitgaande verbindingen nauwlettend in de gaten houdt is een pluspunt.
- Met slimme bundels voor het beveiligen van meerdere apparaten kan je aanzienlijk besparen op kosten van een licentie.
Voorkomen is beter dan genezen!
Of u nu gebruik maakt van een gratis virusscanner of de duurste beveiligingssoftware. De stelregel “voorkomen is beter dan genezen” blijft uiteraard van toepassing. De uiteindelijke veiligheid ligt namelijk voor het grootste deel in je eigen handen. Een groot deel van de malware-infecties die plaatsvinden zijn vaak de oorzaak van de gebruiker zelf. Hoe gek dit ook klinkt de computergebruiker zelf is en blijft de zwakste schakel als het om computerbeveiliging gaat.