avast! Free Antivirus – Gratis virusscanner van avast!

avast! Free Antivirus

avast! Free Antivirus is één van de gratis virusscanners waarmee u als thuisgebruiker uw computer kunt beveiligen, deze beveiligingssoftware biedt in ieder geval alle essentiële onderdelen om malware zoals virussen, Trojaanse paarden, wormen en rookits te weren van uw computer. Zeker wanneer u niet wenst te betalen voor software om uw computer te beveiligen is de gratis virusscanner van avast! een goede keuze. Wereldwijd zijn er circa 220 miljoen mensen die reeds gebruik maken van deze beveiligingssoftware.

In vergelijking met de betaalde beveiligingssoftware van avast! is de gratis virusscanner natuurlijk een uitgeklede versie, dit betekent concreet dat extra functies zoals Anti-Spam voor het beschermen tegen frauduleuze e-mailberichten, SafeZone als extra bescherming bij het internetbankieren en een firewall ontbreken. Maar er is natuurlijk genoeg gratis software die u hiervoor als alternatief kunt gebruiken, het belangrijkste is in ieder geval dat de gratis virusscanner van avast! een volwaardige bescherming biedt tegen malware.

TIP: Als gebruiker van avast! Free Antivirus kunt u gratis sparen voor een licentie van avast! Internet Security. Via het Avast! Recommendation Programma kunt u de beveiligingssoftware van avast! promoten bij uw vrienden en kennissen, wanneer er 21 mensen via uw persoonlijke link avast! installeren kunt u gratis voor drie jaar gebruik maken van avast! Internet Security ter waarde van €99. 


avast! Free Antivirus downloaden

Avast! Recommendation Programma

avast! Free Antivirus – Gratis virusscanner van avast!

Om gratis gebruik te kunnen blijven maken van avast! Free Antivirus is het wel noodzakelijk om binnen 30 dagen te registreren, mocht u niet uw persoonlijke e-mailadres willen gebruiken vanwege uw privacy kunt u de registratie ook uitvoeren met een tijdelijk e-mailadres. Naast de registratie via een e-mailadres is het ook mogelijk om dit via Facebook te doen.

Avast!-UpdateNet zoals vele andere gratis virusscanners maakt avast! ook reclame voor de betaalde beveiligingssoftware, bij het uitvoeren van programma-updates krijgt u dan ook een scherm te zien met twee Update knoppen. Let hier altijd goed op welke optie u gebruikt, want bij het gebruik van de (aanbevolen) update zal de 20 dagen probeerversie van avast! Internet Security geïnstalleerd worden en niet de programma-update voor avast! Free Antivirus.

Mocht u onverhoopt toch de upgrade van de 20 dagen  probeerversie hebben gebruikt dan is dat ook geen probleem, na afloop hiervan kunt u weer terug schakelen naar de gratis versie van avast! Op de afbeelding rechts ziet u welke update knop u dient te gebruiken.

Gratis virusscanner van avast! installeren

De installatie van de gratis virusscanner van avast! is binnen enkele muisklikken gereed, mocht er reeds andere anti-virussoftware aanwezig zijn die bijvoorbeeld verlopen is dient deze als eerste verwijderd te worden. Bij de installatie krijgt u als eerste het aanbod om bijvoorbeeld Dropbox of Google Chrome en Toolbar te installeren, vink deze opties die standaard aangevinkt staan altijd uit als u hiervan geen gebruik wenst te maken.

  • Vink de optie “Ja, Dropbox installeren met 2GB gratis!” bij voorkeur uit.
  • Vink de optie “Ja, ik wil Google Chrome proberen” bij voorkeur uit.

Avast!-Dropbox Avast!-Google-Chrome

Wanneer u zelf wilt bepalen welke onderdelen u allemaal wilt installeren gebruik dan altijd de Aangepaste installatie, op deze manier kunt u namelijk onderdelen uitschakelen die ongewenste pop-ups geven zoals de avast! GrimeFighter die periodiek controles uitvoert en melding geeft voor het opschonen van uw computer. Omdat GrimeFighter niet gratis is adviseren wij deze functie tijdens de installatie uit te schakelen. Ook SecureLine waarmee u een VPN-verbinding kunt opzetten is een optie die niet gratis is, en daardoor overbodig om standaard mee te laten installeren.

  • Kies bij voorkeur dus altijd voor de aangepaste installatie.
  • Vink in het scherm de onderdelen uit die u niet wilt installeren.

Ons advies is om GrimeFighter en SecureLine zeker uit te vinken, dit omdat deze opties niet gratis zijn en GrimeFighter voor ongewenste pop-ups kan zorgen met meldingen dat uw systeem geoptimaliseerd moet worden.

avast! aangepaste installatie

avast! Free Antivirus gebruiken

Direct na de installatie zal er een opstartscan uitgevoerd worden, wanneer u het hoofdscherm voor de eerste maal opent krijgt u de mogelijkheid tot een rondleiding. Wenst u deze over te slaan dan klikt u op “Deze handleiding overslaan“, bovenin het scherm ziet u vervolgens dat avast! nog niet geregistreerd is en u daar nog 30 dagen voor heeft. Kies bij de registratie altijd voor de standaard bescherming via de grijze knop (selecteren), wanneer u voor de volledige bescherming kiest zal er een upgrade uitgevoerd worden naar avast! Internet Security (mocht u dit willen kunt u het soms ook met een fikse korting kopen via de gratis virusscanner).

Avast!-HoofdschermAvast!-scanAvast!-HulpmiddelenAvast!-Registreren
Via de optie instellingen (onderaan het menu links) kunnen de programma-instellingen van avast! Free Antivirus worden gewijzigd, daar boven treft u de optie voor de statistieken die activiteit van de real-timebescherming weergeeft en waar u de geschiedenis (historie) kunt raadplegen zoals de gedetecteerde bedreigingen en items die bijvoorbeeld in quarantaine zijn geplaatst.

Onder hulpmiddelen treft u onder andere de software-updater en de Browser Cleanup, verder kunt u hier een “rescue-disk” aanmaken, in het geval uw computer niet meer op de normale manier opgestart kan worden is het altijd handig om zo’n rescue-disk voorhanden te hebben. Tevens kunt u deze natuurlijk ook gebruiken om uw systeem buiten Windows om te scannen op malware en andere kwaadaardige software.

avast! Software-updater

Een zeer handige extra functie in de gratis virusscanner van avast! is de Software-updater, hiermee kunt u in één oogopslag zien voor welke programma’s er een update beschikbaar is, en niet geheel onbelangrijk welke programma’s op dat moment wellicht kwetsbaar zijn. Het is natuurlijk algemeen bekend dat verouderde software lekken (vulnerabilities) bevatten die door kwaadaardige software (exploits) misbruikt kunnen worden. Bij de gratis versie van avast! Free Antivirus is het helaas niet mogelijk om verouderde software automatisch te laten updaten, u dient dit dus zelf handmatig te doen via de knop bijwerken.

avast! Software-updater

avast! Browser Cleanup

Een andere handige functie in de gratis virusscanner van avast! is de Browser Cleanup, steeds meer en meer gratis software installeert ongewenste toolbars of browser extensies en voordat u het weet wordt u tijdens het surfen overspoeld met pop-ups, ongewenste reclame. Met de Browser Cleanup functie van avast! kunt u snel zien of er ongewenste software in uw browsers zijn geïnstalleerd.

Na een scan met de Browser Cleanup krijgt u een overzicht te zien van eventueel aanwezige adware en invoegtoepassingen die een slechte reputatie hebben. Aanvullend staat er een score vermeld, deze indicatie is onder andere gebaseerd op de ervaringen van de gebruikers van avast!. Via de knop Alle invoegtoepassingen verwijderen kunt u in één keer alles verwijderen, maar u kunt deze ook geselecteerd verwijderen en zo toch bepaalde invoegtoepassingen behouden als is dat in het geval van potentieel ongewenste software zoals bijvoorbeeld toolbars niet aan te raden.

Avast!-Browser-CleanupAvast!-Browser-Cleanup-Scan

Vraag en antwoord? – avast! forum

Wanneer u vragen heeft over de gratis virusscanner van avast! of tegen problemen aanloopt dan kunt u bijvoorbeeld terecht bij een Nederlands computerforum, aldaar is er een sub-forum aanwezig waar hulp en ondersteuning wordt gegeven bij het gebruik van avast! Free Antivirus.