AVG Antivirus Free – Gratis virusscanner van AVG

AVG Antivirus FreeMet AVG Antivirus Free kunt u gratis uw computer beveiligen, deze gratis viruscanner is alleen voor thuisgebruik en niet geschikt voor kleinzakelijke (commerciële) doeleinden – daarvoor bent u echter aangewezen op de betaalde beveiligingssoftware van AVG. Een computer zonder actieve virusscanner is natuurlijk een open doel als het gaat om het geïnfecteerd raken met malware, met de gratis virusscanner van AVG kunt u geheel kosteloos uw computer beveiligen tegen malware zoals (Trojaanse paarden, virussen, wormen, rootkits) en alle overige kwaadaardige software.

De gratis virusscanner van AVG is uiteraard beperkter in functionaliteit dan de betaalde varianten, en zo heeft u bijvoorbeeld ook geen recht op de officiële ondersteuning vanuit AVG, en staat de licentie het alleen toe dat deze beveiligingssoftware voor thuisgebruik is. In de basis is AVG Antivirus Free voorzien van alle beveiligingsfuncties die u minimaal nodig heeft om uw computer te beveiligen.

Voor de beveiligingsfuncties die voorbehouden zijn aan de betaalde beveiligingssoftware zijn diverse gratis alternatieven. Als voorbeeld nemen we even de Firewall, deze is immers niet aanwezig in de gratis virusscanner van AVG. Uiteraard heeft Windows al een ingebouwde firewall, maar die controleert alleen de inkomende verbindingen. Het kan dus zeker raadzaam zijn om naast AVG Antivirus Free bijvoorbeeld ook een gratis Firewall zoals bijvoorbeeld Online Armor te installeren en de ingebouwde firewall van Windows uit te schakelen.

AVG Antivirus Free downloaden

AVG Antivirus Free – Gratis virusscanner van AVG

Het downloaden van de gratis virusscanner van AVG verloopt via Cnet, gelukkig wordt het installatiebestand van AVG Antivirus Free niet via de Cnet-wrapper aangeboden zodat er allerlei ongewenste software bijzit. Om gebruik te kunnen maken van deze gratis software is geen registratie benodigd, al is dit wel optioneel mogelijk maar niet verplicht.

AVG-ProductNet zoals de meeste andere gratis virusscanners maakt ook AVG reclame voor de betaalde “Internet Security” software, let tijdens de installatie of het updaten altijd goed op welke optie u gebruikt. Dit om te voorkomen dat de 30 dagen proefversie van AVG Internet Security geïnstalleerd wordt in plaats van de gratis virusscanner van AVG.

Kies tijdens de installatie dan bij voorkeur ook voor de basis bescherming, en niet voor de volledige bescherming. Mocht u toch voor de volledige bescherming willen kiezen is dat ook mogelijk, u kunt dan 30 dagen gratis AVG Internet Security gebruiken, wanneer de proefperiode is afgelopen kunt u eenvoudig weer terugkeren naar de gratis versie van AVG zonder deze opnieuw te installeren en eerst AVG Internet Security te verwijderen.

Gratis virusscanner van AVG installeren.

De installatie van AVG Antivirus Free is een fluitje van een cent, maar voordat u met de installatie begint dient andere anti-virussoftware indien deze nog aanwezig is als eerste verwijderd te worden. Kies bij voorkeur wel voor de aangepaste installatie, wanneer u namelijk kiest voor de standaard installatie zal ook de AVG Toolbar (LinkScanner Surf-Shield) geïnstalleerd worden en dit is eigenlijk een overbodige functie die ook de snelheid van de browsers nadelig kunnen beïnvloeden.

  • Schakel bij onderdelen selecteren dan ook de LinkScanner Surf-Shield uit als u deze niet wenst te gebruiken.

AVG-Installatie AVG-Aangepaste-Installatie

Wanneer de installatie gereed is staat de optie met betrekking tot het helpen bij het verbeteren van AVG Antivirus Free door anonieme gebruikersgegevens te verzenden naar AVG aangevinkt. Vanwege privacyredenen kunt u deze optie indien gewenst uitvinken, voor de uiteindelijke bescherming zal het namelijk niets uitmaken of u wel of geen gebruik maakt van deze functie. Aanvullend kunt u de gratis virusscanner van AVG met uw e-mailadres registreren, dit is echter niet verplicht.

AVG Antivirus Free gebruiken

Direct na de installatie zal er een update worden uitgevoerd van de virusdefinities, hierna is uw computer direct beschermd. In het hoofdvenster ziet u direct welke functies er actief zijn, bij de firewall staat echter de melding “niet geïnstalleerd” dit komt echt doordat deze niet beschikbaar is in de gratis virusscanner van AVG. Wanneer u deze zou willen installeren dient u te upgraden naar het betaalde AVG Internet Security, u kunt deze melding dus in principe gewoon negeren. Ook de knop voor betere prestaties die is gekoppeld aan de PC Analyzer kunt u negeren, deze betaalde software voegt namelijk verder niets toe aan de uiteindelijke beveiliging, en het opschonen van het register is namelijk natuurlijk ook niet zonder risico.

AVG Antivirus Free

De algehele bescherming van de gratis virusscanner van AVG bestaat uit de reguliere realtimebescherming tegen allerhande malware, maar ook uit de extra surfbeveiliging voor het surfen op het internet. Verder is AVG Antivirus Free ook uitgerust met het zogenaamde “Identity protection” wat proactief beschermt tegen identiteitsdiefstal en uw privacy waarborgt. Ook beschikt het over een aparte e-mailscanner die inkomende en uitgaande berichten controleert, en daarbij ook spam en phishing berichten kan filteren.

Scannen met AVG Antivirus Free

Na de installatie zal AVG een melding geven met het advies om de computer te scannen, vervolgens zal er een complete scan uitgevoerd worden van de computer. Echter kunt u ook handmatige scans uitvoeren en scans op bepaalde tijdstippen plannen zodat deze in het vervolg automatisch uitgevoerd zullen worden. Klik hiervoor op de knop met de drie streepjes naast Nu Scannen, u krijgt nu viertal opties te zien.

  1. Geplande scans beheren (hiermee kunt u uw computer op bepaalde tijdstippen automatisch laten scannen).
  2. De hele computer scannen (optie voor het uitvoeren van een volledige scan van uw computer).
  3. Mappen of bestanden scannen (optie voor het scannen van bepaalde mappen en bestanden op de computer).
  4. Anti-Rootkitscan (specifieke scan voor het detecteren en verwijderen van rootkits).

Wanneer u achter de drie verschillende scanopties op de knop met de drie streepjes klikt, kunt u de scaninstellingen geheel naar wens aanpassen. De optie voor het scannen naar potentieel ongewenste software staat standaard niet ingeschakeld, en vink deze bij voorkeur wel aan zodat ook adware en andere ongewenste software door AVG gedetecteerd zal worden.

AVG-Scanopties AVG-Scanopties-instellingen

Computerbescherming instellen

Na de installatie kunt u diverse functies in AVG Antivirus Free beter afstellen om op deze manier uw computer beter te beveiligen, klik hiervoor bovenin het hoofdscherm op Opties en kies in het menu voor geavanceerde instellingen. Klik vervolgens in het linkermenu op Computerbescherming en daarna op Antivirus.

  •  Vink nu in dit scherm de optie “Verbeterde set potentieel ongewenste programma’s rapporteren” aan.

Voer deze wijziging ook door onder de optie Scans bij, de hele computer scannen, mappen of bestanden scannen en bij het scherm Scan van Shell-extensie. Anvullend kunt u ook overal de optie Grondig Scannen inschakelen. Het scannen met de gratis virusscanner van AVG zal hierdoor wel langer duren, maar is een stuk effectiever.

AVG Scan Instellingen

Kwaadaardige bestanden zullen door de realtimebescherming automatisch in quarantaine worden geplaatst, hierdoor bestaat de kans dat bestanden ten onrechte (false positives) in quarantaine worden geplaatst zonder dat u dit merkt. U kunt deze optie echter uitschakelen, hierdoor zal u wel steeds een melding van AVG krijgen als er actie van de gebruiker benodigd is, maar op deze manier heeft u een veel beter zicht op welke bestanden AVG als kwaadaardig ziet en in quarantaine wilt plaatsten.

Quarantaine – AVG Antivirus Free

AVG-QuarantaineVerdachte bestanden die door AVG Antivirus Free in quarantaine zijn geplaatst worden standaard 30 dagen bewaart waarna deze automatisch verwijderd worden. In totaal is de ruimte die de quarantaine omgeving van AVG in beslag kan nemen standaard 10% van de beschikbare vrije schijfruimte. Aangezien het verwijderen van items uit de quarantaine omgeving niet nodig is aangezien deze veilig zijn opgeslagen raden wij aan deze optie uit te schakelen. Ook gezien onterechte verwijderingen (false positives) is het beter deze optie uit te schakelen, mocht het na 30 dagen blijken dat er iets onterecht in quarantaine was geplaatst en reeds verwijderd is kan dit niet meer hersteld worden.

  • Klik op de knop Opties in het hoofdscherm van AVG en kies voor Geavanceerde instellingen.
  • Klik vervolgens in het rechter deelvenster op Quarantaine,
  • Haal hier het vinkje weg bij de optie “Bestanden automatisch verwijderen”

Vraag en antwoord? – AVG forum

Wanneer u vragen heeft over de gratis virusscanner van AVG of tegen problemen aanloopt dan kunt u bijvoorbeeld terecht bij een Nederlands computerforum, aldaar is er een sub-forum aanwezig waar hulp en ondersteuning wordt gegeven bij het gebruik van AVG Antivirus Free.