Avira Free Antivirus – Gratis virusscanner van Avira

Avira Free AntivirusVoor het beveiligen van uw computer kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van de gratis virusscanner van Avira. Voorheen was Avira Free Antivirus alleen beschikbaar in de Engelse taal, maar is inmiddels ook geheel naar het Nederlands vertaald. Voor thuis- niet (commercieel) gebruik is Avira Free Antivirus een uitstekende virusscanner die bescherming biedt tegen virussen, Trojaanse paarden, Rootkits, wormen en over kwaadaardige software in de categorie malware. Wereldwijd zijn er circa 330 miljoen mensen die gebruik maken van deze beveiligingssoftware, Avira Free Antivirus is dan ook een erg populaire gratis virusscanner.

Avira Free Antivirus is uiteraard beperkter in functionaliteit dan de betaalde varianten, en zo heeft u bijvoorbeeld ook geen recht op de officiële ondersteuning vanuit Avira, en staat de licentie het alleen toe dat deze beveiligingssoftware voor thuisgebruik is. In de basis is Avira Free Antivirus voorzien van alle beveiligingsfuncties die u minimaal nodig heeft om uw computer te beveiligen.


Avira Free Antivirus downloaden

Avira Free Antivirus – Gratis virusscanner van Avira

Om gratis gebruik te kunnen maken van deze beveiligingssoftware is het niet noodzakelijk om deze te registeren zoals bij andere gratis virusscanners. Avira Free Antivirus heeft in vergelijking met de betaalde anti-virussoftware natuurlijk minder (extra) functionaliteiten, maar bevat echter wel alle onderdelen voor de primaire beveiliging van uw computer. Uiteraard is de gratis virusscanner van Avira niet uitgerust met een firewall, echter neemt Avira wel geheel de taak van de Windows Firewall over wat betekent dat u deze vanuit Avira Free Antivirus kunt beheren in plaats van in Windows zelf.

Verder is Avira Free Antivirus niet uitgerust met een e-mailscanner of anti-spam functionaliteit, maar uiteraard zullen kwaadaardige bijlage wel onderschept worden door de realtimebescherming. De Avira SearchFree Toolbar gebaseerd op Ask.com is in de laatste versie niet meer aanwezig, en dat is zeker een pluspunt aangezien dergelijke toolbars niets bijdragen aan de uiteindelijke bescherming.

Gratis virusscanner van Avira installeren

Het installeren van Avira Free Antivirus is heel eenvoudig, en als eerste zal er een controle worden uitgevoerd op incompatibele software. Mocht er andere beveiligingssoftware zoals een virusscanner aanwezig zijn die mogelijk kan conflicteren met Avira Free Antivirus dan zult u hier melding van krijgen met het advies om de betreffende software als eerste te verwijderen voordat u de installatie van Avira Free Antivirus voortzet.

Vervolgens kunt u het installatie type kiezen Snel (aanbevolen) en Aangepast, bij het snelle installatietype wat aanbevolen wordt zullen alle standaard componenten geïnstalleerd worden. Wij zouden bij voorkeur dan ook de aangepaste installatie adviseren, want dan kunt u namelijk zelf bepalen welke onderdelen van Avira Free Antivirus u allemaal wilt installeren. In dit zelfde scherm staat de optie Avira Protection Cloud aangevinkt, voor een optimale bescherming is het aan te bevelen om deze niet uit te schakelen. Vervolgens dient u de licentieovereenkomst te accepteren om door te kunnen gaan met de installatie van Avira Free Antivirus.

Avira-AHeADAan het einde van de installatie dient AHeAD (Advanced Heuristic Analysis Detection) geconfigureerd te worden. Deze functies is bedoeld voor het detecteren van nieuwe- onbekende malware, waarvoor nog geen virusdefinities beschikbaar zijn.

Standaard staat deze optie op een gemiddeld detectieniveau ingesteld, stel deze bij voorkeur nooit op laag in aangezien dit ten koste gaat van de algehele bescherming. Optioneel kunt u deze echter wel op een hoog detectieniveau instellen, maar dit zal resulteren in meer meldingen en ook foutieve detecties (false positives).

Voor ervaren gebruikers zal het onderscheid maken tussen malware en foutieve detecties vaak geen enkel probleem zijn, voor de minder ervaren gebruiken raden wij dus zeker aan om deze optie gewoon op een gemiddeld detectieniveau te laten staan.

Avira Free Antivirus gebruiken

Nadat de installatie is afgerond zat er een update uitgevoerd worden van de virusdefinities, wanneer u het hoofdscherm vervolgens opent ziet u dat uw computer is beveiligd en dat alles services correct werken. In geval van problemen zal er een melding in het rood verschijnen dat Avira Free Antivirus niet actief is en uw computer dus onbeschermd is.

De algehele gebruikersinterface oogt wellicht was “basic” in vergelijking met andere gratis virusscanners maar voor het uiteindelijke gebruikersgemak komt dit wel ten goede. Maar ook qua detectie scoort Avira Free Antivirus erg goed en qua systeembelasting is het eigenlijk een lichtgewicht virusscanner die het systeem niet onnodig belast waardoor er bijvoorbeeld een merkbare vertraging bij het opstarten of het surfen op het internet ontstaat.

Avira-Free-Antivirus-MainAvira-Free-Antivirus-Firewall Avira-Free-Antivirus-Gebeurtenissen  Avira-Free-Antivirus-Scanner

Scannen met Avira Free Antivirus

Met de gratis virusscanner van Avira kunt u heel gemakkelijk diverse scans uitvoeren, klik hiervoor simpelweg in het hoofdscherm op de optie Scanner. Vervolgens krijgt u een hele lijst met voorgeprogrammeerde scanmogelijkheden te zien variërend van het scannen van lokale stations, vaste schijven en verwisselbare media en de map waarin Windows staat geïnstalleerd. Verder kunt u net zoals bij alle andere virusscanner een snelle, aangepaste en een volledige systeemscan uitvoeren.

Maar aanvullend hierop kunt u ook specifiek scannen op malafide processen, het scannen naar rootkits en de map mijn documenten scannen. Al deze verschillende scanmogelijkheden zijn erg gemakkelijk, en zo kunt u eenvoudig bepaalde zaken scannen zonder telkens een volledige systeemscan te hoeven uitvoeren.

Avira Free Antivirus Scanopties

Avira PC Bescherming instellen

Via het menu Extra’s > Configuratie (F8) kunt u de programma-instellingen van Avira Free Antivirus geheel naar wens aanpassen. Bepaalde opties zoals de Integriteits-controle van systeembestanden staat standaard uitgeschakeld, bij tragere computers is het zeker raadzaam om deze optie niet continu te gebruiken, maar bij de hedendaagse computers die over genoeg capaciteit beschikken is het wel raadzaam om deze functie in te schakelen. Dit komt de uiteindelijke bescherming van uw computer toch ten goede.

Het update van de virusdefinities staat standaard op 6 uur ingesteld, theoretisch zijn er dus vier momenten in een etmaal waarop Avira Free Antivirus zal worden bijgewerkt. Jammer genoeg is dit in de gratis versie niet op 1 uur in te stellen. Verder kunt u onder de optie “PC Bescherming” de instellingen van de scanner, en de realtimebescherming aanpassen maar ook het instellen van een proxyserver is hier mogelijk.

Bij de optie Internetbescherming kunt u via Avira Free Antivirus de firewall van Windows beheren, Avira heeft namelijk deze taak geheel van Windows overgenomen. En dit maakt het configureren van de Windows firewall er een stuk gemakkelijker op. Bij de algemene instellingen kunt u onder andere de dreigingscategorieën beheren, een wachtwoord instellen voor Avira Free Antivirus, de systeembescherming en procesbescherming aanpassen. Voor normaal gebruik staan deze instellingen dan ook moor de meeste gebruikers correct ingesteld.

Vraag en antwoord? – Avira forum

Wanneer u vragen heeft over de gratis virusscanner van Avira, of tegen problemen aanloopt dan kunt u bijvoorbeeld terecht bij een Nederlands computerforum, aldaar is er een sub-forum aanwezig waar hulp en ondersteuning wordt gegeven bij het gebruik van Avira Free Antivirus.