Microsoft Security Essentials – Gratis virusscanner Microsoft

Microsoft Security EssentialsMicrosoft Security Essentials veelal afgekort als MSE, is de gratis virusscanner van Microsoft waarvan in september 2009 de eerste definitieve versie werd uitgebracht. Deze beveiligingssoftware van Microsoft is geschikt voor Windows XP met minimaal SP2, Windows Vista en Windows 7. Met de komst van Windows 8 is Microsoft Security Essentials onder de naam Windows Defender beschikbaar, en deze gratis virusscanner is standaard in elke installatie van Windows 8 aanwezig.

Deze gratis virusscanner van Microsoft kan zowel voor thuisgebruik als kleine bedrijven ingezet worden om bescherming te bieden tegen schadelijke software, echter moet Microsoft Security Essentials wel gezien worden als “basisbeveiliging” dit heeft vooral te maken met het feit dat het in gerenommeerde testen van AV-Comperatives en AV-Test.org vaak niet heel erg goed presteert.

De populariteit van Microsoft Security Essentials komt vooral doordat het een lichtgewicht virusscanner is, het vertraagd nauwelijks het systeem en is niet overactief in het presenteren van waarschuwingen. Dit maakt deze virusscanner natuurlijk erg gebruiksvriendelijk,  maar is qua functies en instellingen in vergelijking met andere gratis virusscanners een stuk beperkter.

Microsoft Security Essentials downloaden en installeren

Microsoft-Securitu-Essentials-InstallerenOm gebruik te kunnen maken van deze virusscanner van Microsoft dient u over een legitieme versie van Windows te beschikken, het installatiebestand kan op deze pagina van de website van Microsoft gedownload worden. Tijdens de installatie krijgt u de mogelijkheid tot het inschakelen van de ingebouwde firewall indien dit niet het geval is, wanneer er een andere firewall in gebruik is vink deze optie dan uit als deze reeds is aangevinkt.

Van Microsoft Security Essentials en ZoneAlarm is het bijvoorbeeld bekend dat deze in sommige gevallen niet erg goed samenwerken, het beste kunt u dan ook eerst ZoneAlarm verwijderen en pas daarna Microsoft Security Essentials installeren. Wanneer u geen gebruikt wilt maken van de ingebouwde firewall, dan is Online Armor van Emsisoft een erg goede keuze als alternatief en vervanging voor ZoneAlarm.

Op de afbeelding rechts zie u ook dat de optie “Automatische voorbeeldinzending inschakelen” staat aangevinkt, deze functie staat gekoppeld aan de dynamische Signature Service. Hiermee worden onbekende bestanden of potentiële bedreigingen naar Microsoft verzonden om deze te identificeren, na de analyse zal er eerst een waarschuwing worden getoond met de aanbevolen actie, indien er na 10 minuten nog geen interactie van de gebruiker heeft plaatsgevonden zal Microsoft Security Essentials zelf over tot de standaardactie.

Microsoft Security Essentials gebruiken

De beveiligingssoftware van Microsoft gebruikt drie kleurcodes om de beveiliging van de computer aan te duiden, hiervoor worden de kleuren groen, geel-oranje, en rode kleur gebruikt. Ook het pictogram in het systeemvak van Windows zal deze kleur krijgen als waarschuwing voor de gebruiker dat er iets aan de hand is. Vanuit het systeemvak kan direct actie worden ondernomen als de status van Microsoft Security Essentials is veranderd, zoals bij een mogelijke bedreiging of wanneer de virusscanner plotseling helemaal is uitgeschakeld.

 • Groen – Computer is beveiligd en de virusdefinities zijn up-to-date
 • Geel-oranje – De computer is mogelijk niet volledig beschermd of er is schadelijke software aanwezig.
 • Risico – De computer is niet beveiliging en de realtimebescherming is uitgeschakeld.

Microsoft-Securitu-Essentials-Beveiligd Microsoft-Securitu-Essentials-Niet-Beschermd Microsoft-Securitu-Essentials-Risico

Scannen met Microsoft Security Essentials

Om de computer te scannen op schadelijke software zijn er drie scan-methoden beschikbaar, een snelle scan, volledige scan en aangepaste scan. Een Snelle Scan is over het algemeen binnen enkele minuten gereed, wat natuurlijk ook afhankelijk is van de snelheid van de computer en de hoeveelheid opgeslagen gegevens, met deze scan zal er alleen op bepaalde locaties binnen Windows naar mogelijke schadelijke software worden gezocht. Met deze scan is het dus mogelijk dat inactieve malware niet zal worden gedetecteerd, denk bijvoorbeeld aan gedownloade bestanden die u nog niet heeft geopend maar wel schadelijke software bevatten.

De volledige Scan zal de gehele computer onderzoeken, deze scan zal daarom ook de meeste tijd in beslag nemen. Zeker als er veel bestanden zijn opgeslagen, er veel programma’s of games aanwezig zijn kan een volledige scan met Microsoft Security Essentials wel enkele uren in beslag nemen. Echter is dit wel de meest effectieve methode naar het scannen op malware, alle bestanden op de computer worden namelijk gecontroleerd dus ook inactieve malware zal met de scan gedetecteerd worden.

Microsoft-Securitu-Essentials-ScannenMet de Aangepaste Scan kunt u zelf bepalen welke mappen, partities of harde schijven u wilt laten scannen, de gebruikte scanmethode bij deze optie is identiek aan de volledige scan wat betekent dat alle bestanden één voor één gecontroleerd zullen worden. Mocht een volledige scan té lang duren, en wanneer u er zeker van bent dat bepaalde partities met veel gegevens geen schadelijke software bevat kan de aangepaste scan zeker uitkomst bieden bij de tijdsduur van het scannen van de computer op schadelijke software.

Via het tabblad instellingen is het mogelijk om op een bepaalde dag en tijdstip een scan met Microsoft Security Essentials te laten uitvoeren, helaas is het niet mogelijk om meer dan één scan in te plannen. Standaard staat er na de installatie van Microsoft Security Essentials wel al een scan gepland, deze kan u echter geheel naar wens aanpassen.

 • Klik op het tabblad Instellingen, en klik in het linker deelvenster op de optie Geplande Scan.
 • Geef bij het Type scan: de gewenste scanmethode op, het is niet mogelijk een een aangepaste scan te plannen.
 • Kies vervolgens de dag waarop u de scan wilt laten uitvoeren en het tijdstip waarop de scan gestart moet worden.

Voor dat de automatisch scan zal worden uitgevoerd zal er eerst naar updates voor de virusdefinities van Microsoft Security Essentials gezocht worden. De optie “Geplande scan alleen uitvoeren als de PC is ingeschakeld maar niet wordt gebruikt” staat standaard ingeschakeld, wanneer het u niet uitmaakt als er een scan wordt uitgevoerd wanneer u op de computer aan het werk bent, schakel deze optie dan uit. Verder is het mogelijk om het CPU gebruik zo aan te passen dat Microsoft Security Essentials maar een bepaald percentage mag gebruiken, standaard staat dit ingesteld op 50%.

Microsoft-Securitu-Essentials-Geplande-Scan

Microsoft Security Essentials updates

Zoals reeds vermeld is de gratis virusscanner van Microsoft een stuk beperkter in zijn functionaliteiten dan bijvoorbeeld andere gratis anti-virussoftware, en ook de virusdefinities worden maar één keer per 24 uur bijgewerkt via Windows Update. Echter is het natuurlijk wel mogelijk om tussentijds een handmatige update uit te voeren om te controleren of er nieuwe virusdefinities beschikbaar zijn, of dit via de taakplanner in te plannen zodat deze controle meerdere keren per dag automatisch zal worden uitgevoerd.

 • Geef bij Start > Uitvoeren het commando Taakplanner op gevolgd door enter.
 • Klik in het rechter deelvenster op Taak maken.
 • Onder het tabblad “Algemeen” kan je de taak een naam geven, bijvoorbeeld MSE Update Check.
 • Open vervolgens het tabblad acties, en klik op de knop Nieuw.
 • Geef bij programma/script nu de onderstaande regel op. (Dit is echter wel afhankelijk van de installatielocatie)
"C:\Program Files\Microsoft Security Client\Antimalware\MpCmdRun.exe -SignatureUpdate "
 • Geef bij het vak parameters toevoegen ook -SignatureUpdate ” op en klik op OK.
 • Open vervolgens het tabblad Trigger en klik op de knop Nieuw.
 • Kies hier bij instellingen voor Dagelijks, en plaats een vinkje bij de optie “Te herhalen elke:
 • Stel deze in op bijvoorbeeld iedere twee uur en klik wederom op OK.
 • Open nu weer het tabblad algemeen, en klik bij beveiligingsopties op wijzigen.
 • Stel deze in op NT AUTHORITY\SYSTEM

Microsoft-Securitu-Essentials-Update-trigger Microsoft-Securitu-Essentials-Update-Actie Microsoft-Securitu-Essentials-Update

Microsoft Security Essentials – Malwarebytes Anti-Malware

Doordat Microsoft Security Essentials in tegenstelling tot andere beveiligingssoftware een redelijk matige detectie heeft is het zeker raadzaam om bijvoorbeeld gebruik te maken van een aanvullende malwarescanner. Malwarebytes Anti-Malware is daarvoor prima geschikt, deze beveiligingssoftware is namelijk ontworpen om naast een virusscanner of andere beveiligingssoftware te gebruiken.


Malwarebytes Anti-Malware Malwarebytes Anti-Malware


Vraag en antwoord?

Wanneer u vragen heeft over de gratis virusscanner van Microsoft of tegen problemen aanloopt dan kunt u bijvoorbeeld terecht bij een Nederlands computerforum, aldaar is er een sub-forum aanwezig waar hulp en ondersteuning wordt gegeven bij het gebruik van Microsoft Security Essentials.