Panda Free Antivirus – Gratis virusscanner van Panda

Panda Free AntivirusPanda Free Antivirus is een gratis virusscanner die geheel werkt op basis van cloud-technologieën, dit betekent dat deze beveiligingssoftware niet meer gebaseerd is op de traditionele virusdefinities. Collective Intelligence is het systeem op de cloud-servers van Panda die verantwoordelijk is voor het detecteren en desinfecteren van schadelijke software op uw computer. Een continue verbinding met het internet is dan ook vereiste voor een optimale bescherming, maar er is echter ook nog een lokale database met virusdefinities beschikbaar.

In vergelijking met de betaalde beveiligingssoftware van Panda Security, is Panda Free Antivirus natuurlijk beperkter is zijn functionaliteit en bevat het geen ingebouwde firewall, biedt het geen bescherming voor openbare WiFi netwerken. Ook heeft u geen recht op VIP Support bij deze gratis virusscanner, maar daarvoor kunt u natuurlijk gewoon terecht op een computerforum wat zich toespitst op computerbeveiliging.


Panda Free Antivirus downloaden

Panda Free Antivirus – Gratis virusscanner van Panda

Het downloaden van de gratis virusscanner van Panda verloopt via Cnet, gelukkig wordt het installatiebestand van Panda Free Antivirus niet via de Cnet-wrapper aangeboden zodat er allerlei ongewenste software bij gebundeld zit. net zoals de meeste gratis virusscanners bevat ook Panda Free Antivirus reclame voor de betaalde beveiligingssoftware, dergelijke reclame en aanbiedingen kunt u wel verbergen door de weergave van het Panda Nieuws bij de instellingen uit te schakelen.

Zeker wanneer u als gebruiker een gemakkelijk te bedienen virusscanner wenst is Panda Free Antivirus erg geschikt, qua instellingen is deze beveiligingssoftware erg overzichtelijk en zeker voor minder ervaren een computergebruikers een welkome toevoeging. In principe heeft u na de installatie dan ook geen omkijken meer naar deze software, en doet het wat het moet doen en dat is de computer beschermen tegen allerhande schadelijke software.

Een handige functie van Panda Free Antivirus is de mogelijkheid tot het vaccineren van USB-Sticks, hiermee kunt u zowel handmatig als automatisch USB-Sticks die aangesloten worden laten vaccineren. Hierdoor is het niet meer mogelijk dat bijvoorbeeld de “autorun” functionaliteit door malware misbruikt kan worden. Verder kunt u een zogenaamde USB-Reddingsschijf aanmaken waarmee u uw computer kunt opstarten als dat niet meer mogelijk is op de normale manier, maar u kunt ook op deze manier buiten Windows om uw computer scannen met de Panda Cloud Cleaner.

Gratis virusscanner van Panda installeren

Panda-Free-Antivirus-InstallerenDe installatie van Panda Free Antivirus is binnen enkele muisklikken gereed, mocht er reeds andere anti-virussoftware aanwezig zijn die bijvoorbeeld verlopen is dient deze natuurlijk wel als eerste verwijderd te worden.Na de het downloaden klikt u op de knop Accepteren en Installeren, vervolgens kunt u de installatie-map en de gewenste taal aanpassen. Standaard staat de optie aangevinkt om de Panda Security Toolbar te installeren, mocht u hier geen gebruik van willen maken vink deze optie dan uit.

Verder staan de opties om Yahoo en Mystart als zoekmachine in te stellen standaard aangevinkt, wij adviseren om deze sowieso uit te vinken voordat u met de installatie verder gaat. Klik vervolgens dan nogmaals op de knop Accepteren en installeren om de installatie voort te zetten.

Wanneer de installatie van Panda Free Antivirus gereed is dient u de beveiligingssoftware te activeren, hiervan krijgt u melding wanneer u de virusscanner voor het eerst opstart. Klik hier op de knop Activeren, geef vervolgens uw e-mailadres op – u krijgt dan een e-mail ter verificatie toegestuurd met een link om deze procedure te voltooien.

Panda Free Antivirus gebruiken

Het hoofdscherm van Panda Free Antivirus bevat een aantal panelen, deze kunt u zelf nog enigszins aanpassen dit kan via de knop bewerken, hiermee kunt u dan bepaalde panelen van het hoofdscherm verwijderen of toevoegen. Verder zit u in dit scherm direct de beschermingsstatus, mocht er onverhoopt is mis zijn dan krijgt u hier direct melding van dat de bescherming niet meer actief is.

Ook kunt u vanuit dit scherm de procesmonitor starten, deze geeft een duidelijk overzicht van de lopende processen en geeft daarbij een indicatie van veiligheid. Met dit hulpmiddel kunt u snel verdachte processen opsporen als u vermoed dat uw computer geïnfecteerd is met malware of andere schadelijke software.

Panda Free Antivirus

Configureren van Panda Free Antivirus

Na de installatie staan de programma-instellingen voor de meeste gebruikers correct, maar qua gebruikersgemak kunt u sommige opties bijvoorbeeld beter uitschakelen. De optie voor de weergave van het Panda nieuws is zo’n optie die bijvoorbeeld overbodig is, deze toont namelijk reclame pop-ups op bepaalde momenten met bijvoorbeeld aanbiedingen om te upgrade naar de betaalde software.

  • Om de optie “Panda nieuws” uit te schakelen klikt u rechts bovenaan op de drie streepjes en kiest u voor instellingen.
  • Scroll nu naar onderen en zet deze optie op Off.

Aan de linkerkant kunt u bij de optie Antivirus de instellingen met betrekking tot de permanente bescherming aanpassen, de optie voor het scannen van gecomprimeerde bestanden staat standaard uitgeschakeld. Wanneer een gecomprimeerd bestand malware zou bevatten is deze niet actief, dus eigenlijk onschadelijk tot het moment dat de inhoud wordt uitgevoerd. Het scannen van gecomprimeerde archieven heeft dus als voordeel dat deze tijdens een systeemscan ook gecontroleerd worden, uiteraard kan de scan hierdoor wel langer duren.

De in quarantaine geplaatste items worden standaard iedere week fysiek van de computer verwijderd, het is raadzaam om deze optie op Nooit in te stellen. Mocht er namelijk iets onterecht in quarantaine zijn geplaatst dan kunt u dit altijd nog herstellen, en schadelijke items kunnen in de quarantaine-omgeving namelijk geen schade meer aanrichten, dus fysiek verwijderen is eigenlijk niet noodzakelijk.

Panda-Free-Antivirus-Instellingen Panda-Free-Antivirus-Instellingen-Quarantaine

Scannen met Panda Free Antivirus

Naast de realtimebescherming die deze gratis virusscanner biedt kunt u ook handmatig uw computer scannen, het is echter niet mogelijk om met Panda Free Antivirus bepaalde scans automatisch op bepaalde tijdstippen te laten uitvoeren. Voor het handmatig scannen zijn er drie opties beschikbaar.

  • Volledige scan (Voert een uitgebreide scan uit van uw PC. Dit kan een aantal uur duren).
  • Kritieke gebieden (Scant het geheugen, actieve processen, cookies etc). Deze scan duurt enkele minuten.
  • Aangepaste scan (Selecteer zelf de mappen en locaties die gescand moeten worden).

Panda-Free-Antivirus-scannen Panda-Free-Antivirus-scanopties

Vraag en antwoord? – Panda forum

Wanneer u vragen heeft over de gratis virusscanner van Panda of tegen problemen aanloopt dan kunt u bijvoorbeeld terecht bij een Nederlands computerforum, aldaar is er een sub-forum aanwezig waar hulp en ondersteuning wordt gegeven bij het gebruik van Panda Free Antivirus.